Днес държавите членки на Европейския съюз отбелязват Международния ден на

...
Днес държавите членки на Европейския съюз отбелязват Международния ден на
Коментари Харесай

На този ден: Три милиона души получават смъртни присъди, узаконена е първата българска фабрика

Днес страните членки на Европейския съюз означават Международния ден на пощальоните и куриерите. Още от древността специалността на " вестоносците " е изпълнена с доста опасности. Древна Гърция, Римската империя, Египет, Китай и други цивилизации са имали добре развити пощенски връзки, които осъществявали чрез конници.

" Пощенски услуги " имало съвсем на всички места. Първият прочут документ е открит в Египет и е датиран от 255 година преди Христа.

Ето и по-важните събития, случили се на 16 февруари:

На тази дата през 1568 година е издадена най-масовата смъртна присъда в историята. Светият трон осъжда на гибел цялото население на Нидерландия, като се изключи няколко поименно изброени души. Става дума за към 3 милиона мъже, дами и деца.

По това време регионът е част от Седемнадесетте провинции. В Нидерландия се популяризира протестантството, най-много калвинизмът.

На празника Въведение Богородично през 1566 дребен случай пред катедралата на Антверпен слага началото на всеобщ протест на калвинистите, които атакуват църкви и унищожават скулптури и изображения на католическите светци, които считат за еретични. Безредиците не престават с месеци. Накрая испанският крал Филип II, който е ревнив католик, изпраща в Нидерландия войска, отпред с херцог Алба, която би трябвало да възвърне реда.

Издадената присъда става мотив за експлоадирането на 80-годишната война, останала в историята като Нидерланско въстание. Войната се води 1568 до 1648 война, а задачата е избавление на провинциите от властта на Испания. В продължение на 19 години Англия също поддържа бунтовниците си със свои войски.

В хода на войната е основана Република Съединени провинции, която се трансформира в международна мощ.

На 16 февруари 1836 година Султан Махмуд II подписва ферман, с който се узаконява първата българска фабрика в Сливен – тази на Добри Желязков. Родният бизнесмен се смята за родоначалникът на българската текстилна промишленост.

По това време Сливен самичък по себе си съставлява една огромна фабрика. Във всяка къща има работилница, а купувачите на продукцията са най-вече турски търговци. Самият Желязков имал работилница в къщата на своята брачна половинка. Машините, с които работил, били направени по съветски модели. В работилницата се изработвали и дребни килимчета, които турците закупуват за постилане в джамиите при молитва. Благодарение на машините, с които разполагал, работата потръгнала, само че пък локалните абаджии останали недоволни от неравната конкуренция и се оплакали от него.

Турците обаче разнесли бързо новината, че един неправоверен гражданин тъче сукно като европейското. В Цариград желали да доставят евтини и солидни платове за офицери, служители и бойци от турската войска. За Добри Желязков пред султана се застъпил и Стефан Богориди. В резултат е публикуван показателен за времето и народа ни султански ферман (16 февруари 1836 г.), който слага основите на текстилната промишленост в Турция и узаконява първата българска фабрика в Сливен.

В султанския ферман написа, че Добри Желязков е освободен от налози, а за фабриката се отпускат два милиона гроша . Желязков се присъединил с 80 000 гроша. Фобриката проработила същата година. Някои от машините били импортирани от Русия, а други - направени по техен пример.

В началото са работили 80 души от България и Моравия. По-късно Добри Желязков построил още две заводи в родния си град. Сградата на първата фабрика впечатлява пътешествениците, защото е изключително съвременна за времето си.

Според източниците, Добри получава и специфичен подарък от султан Махмуд – златни ножици и критерий, които обаче не са непокътнати.

През 1923 година английският археолог Хауърд Картър отваря погребалната камера на фараона Тутанкамон . Гробницата е известна с огромните благосъстояния, които са открити вътре в нея.

Гробницата е била претъпкана с погребални предмети, които не са били подредени, а оставени в хаос. Картър е имал опцията да снима гирлянди от цветя, които са се разпаднали, откакто някой ги е докоснал. Изваждането на всички погребални предмети от гробницата е лишило към десетилетие, като цялото наличие е пренесено в Египетския музей в Кайро.

Често се споделя, че гробницата на Тутанкамон не е била ограбвана, само че това не е правилно. В гробницата е влизано най-малко два пъти, освен това скоро след погребението. Има ясни доказателства, че запечатаните порти са били насилвани в горните ъгли, след което по-късно запечатани още веднъж. Смята се, че към 60% от бижутата от така наречен „ богатство “ са били извадени. Непокътнати са обаче вратата към погребалната камера и гробницата с мумията на фараона.





16 февруари 1906 година е рождената дата на именитата шахматистка Вера Менчик . Тя е първата международна шампионка при дамите. Състезава се в редица шампионати против водачите в мъжкия шахмат и побеждава доста от тях. Руско-британската шахматистка е рекордьорка по най-продължително носене на званието „ международна шампионка “ – 17 години, и най-вече извоювани международни трофеи – 7.

Загива едвам на 38 години, дружно с майка си и двете си сестри, откакто върху дома им в Лондон пада бомба.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР