Днес да сме реалисти.Така лалконично съпредседателят на Демократична България Христо

...
Днес да сме реалисти.Така лалконично съпредседателят на Демократична България Христо
Коментари Харесай

Днес да сме реалисти. Часове преди ултиматума на ГЕРБ, още няма яснота за кабинет

" Днес да сме реалисти. "

Така лалконично съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разяснява на влизане в Партийния дом за договаряния за държавно управление по какъв начин вървят те. Разбра се, че съгласие към момента няма. Иванов отхвърли да уточни по какъв начин вървят диалозите.

Както е известно, ГЕРБ излезе през вчерашния ден с втори ултиматум към (не)партньорите си в настоящето ръководство - в случай че до през днешния ден в 12 ч. не се реализира съгласие, кандидат-премиерката на Бойко Борисов Мария Габриел връща несбъднат мандата за сформиране на кабинет, връчен й през вчерашния ден в същия час от президента Румен Радев. Това с огромна степен на възможност значи нови предварителни парламентарни избори.

Не стана ясно за какво ГЕРБ избра този метод, откакто по Конституция има една седмица да върне мандата - изпълнен или не.

Както Клуб Z писа, в публикувания текст на съглашението за взаимно ръководство, за който, съгласно ПП-ДБ двете страни са се разбрали, е намерил позволение въпросът с извънредните права на Движение за права и свободи. От ГЕРБ упорстваха тя да е единствената партия, която има право да номинира (и да бъдат избрани) хора за основните Висш правосъден съвет, Висш прокурорски съвет (който би трябвало да избере и нов основен прокурор), Инспекторат към Висш съдебен съвет и членове на Комисията за противопоставяне на корупцията. От обединяването обаче желаеха да се предлагат персони и от останалите обединения в Народно събрание. В последна сметка, е бил общопризнат вторият метод. (Да не приказваме какъв брой противоконституционно е да се разпределят по този начин порциите (по Ахмед Доган), б.р.).

Това значи, че в този момент се спори за министерските кресла. Както Клуб Z пръв писа, ГЕРБ бе поискала следните министерства: Министерство на защитата (с Христо Гаджев), Министерство на енергетиката (с Жечо Станков), Министерство на земеделието и храните (със сегашният изпълнителен шеф на Държавен фонд " Земеделие " Георги Тахов, само че по информация на Клуб Z той е изнемощял като вид и министерството въпреки всичко остава при ПП-ДБ), Министерство на нововъведенията и растежа (с Росен Желязков), Министерство на околната среда и водите (с някогашната миниистърка Ивелина Василева), Министерство на външните работи (оглавявано в този момент от възможната премиерка на Борисов Мария Габриел). МВР с Калин Стоянов си е на Борисов. Както и министерствата на нововъведенията и на културата.

От ПП-ДБ твърдо се опълчиха на промяната на Тодор Тагарев и Румен Радев.

Вчера пък се появи непотвърден от ГЕРБ лист с още претенции. Като, да вземем за пример, договарящата Деница Сачева отново да е обществен министър. Самата Сачева неведнъж нападна обществено Йорданка Шалапатова. Същото важи и за Красимир Вълчев, който в спуснатия лист отново е гласен за титуляр в МОН.

Коментарът на премиера в оставка Николай Денков през вчерашния ден бе, че подобен лист в никакъв случай не е бил обсъждан по време на диалозите.

Разбирателство към момента няма и за това по какъв начин ще се споделя възможният взаимен документ и най-много ще се съдържа ли по този начин нежеланата от ПП-ДБ дума " съдружно ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР