Днес чухме поредната лъжа от ГЕРБ, поредната Борисовка – относно

...
Днес чухме поредната лъжа от ГЕРБ, поредната Борисовка – относно
Коментари Харесай

ПП отговориха на ГЕРБ: Показателно е, че над 2 млрд. лв. по тяхно време са възложени за незаконни строежи

Днес чухме следващата неистина от ГЕРБ, следващата Борисовка – по отношение на протичащото се с решението за настоящия ремонт и поддръжка на пътища. Знаете, че през 47-то Народно събрание бяха тествани 906 задачи на стойност 3,4 милиарда лева От тях се откри, че 2,4 милиарда от тези действия в действителност не са настоящ ремонт и поддръжка, а са главен ремонт – това са 15% повдигане на пенсиите за една година. Това съобщи Настимир Ананиев от „ Продължаваме промяната ” на брифинг пред медиите.

„ Имаме удостоверение от министър Шишков, че изказванията в този междуведомствен отчет в по-голяма степен са доказани от ДНСК. Чакаме да получим този отчет, само че през 47-то Народно събрание беше весен от Министерство на регионалното развитие и МФ, беше възложен на всички народни представители. От конференцията на ГЕРБ разбирам, че те не са чели този отчет. Много от компаниите са правили повече от едно задание ”, разясни той.

Той съобщи, че консорциумът, който е изнесъл в чували милиони левове от Автомагистрала „ Хемус ”, е трябвало да получи 500 млн. лева, които бяха спрени с решението на Народно събрание.

Андрей Цеков пък посочи, че по време на предходното държавно управление е бил съпредседател на комисията, изготвила междуведомствения отчет и съобщи: „ Към момента тези констатации са доказани от един самостоятелен длъжностен кабинет в лицето на министър Шишков. Показателно е, че над 2 млрд лева по времето на ГЕРБ са предоставени за противозаконни градежи, които или следва в този момент да се отстранен, или да търсим изобретателно законодателно решение да ги обявим за търпими. Ключовият въпрос е дали ще бъде разплатено това строителство, ще има ли наказания. Вече втори месец сътрудниците от ГЕРБ и Движение за права и свободи не позволяват чуване на служебния министър тъкмо по тези въпроси. Надявам се през днешния ден Шишков най-сетне да удостовери констатациите и от парламентарната естрада. ”

„ Всеки ден се натъкваме на неистини. Нека адресираме още една неистина от вчерашния ден, следващата Борисовка ”, съобщи съпредседателят на „ Продължаваме промяната ” Кирил Петков и разгласи: „ Решението за емисията за дълг в ББР е взето на 21 октомври 2021 година, или второто служебно държавно управление на Радев, когато Политическа партия няма никакво присъединяване. Отказът за тази емисия е взет на 10 ноември 2022 г. – настоящето служебно държавно управление, отново без присъединяване на Политическа партия. ”

Той продължи: „ Но за какво ГЕРБ са толкоз нападателни към заплащането на ББР към така наречен консултанти? Защото се оказва, че част от консултантите са инспектори, и то интернационалните. Ако си спомняте, 8 индивида бяха взели 1 милиарда лева От държавните средства през ББР. Два от заемите, които бяха белязани, че са част от схемата на ГЕРБ, към този момент не се обслужват, за обща сума от 228 млн. лева Борисов познава ли Вълка, познава ли неговият правист? Той самият е взел 150 млн. лева, които са необслужваеми. Истинският въпрос е къде са тези 228 млн. лева, и ГЕРБ, когато са давали тези заеми, знаели ли са, че тези пари в никакъв случай няма да се върнат в страната? ”
Даниел Лорер съобщи: „ Буди неразбиране за какво ГЕРБ подеха тематиката ББР, тъй като това е опция още един път да повторим какво се е случвало с тази банка през тези години. Ръководството на банката е право да търси външен капитал – тя би трябвало да търси спомагателни източници на финансиране с изключение на страната, както го е правила и в предишното. ”

„ Когато въпросната емисия е била обсъждана предходната година, пазарите за били извънредно удобни, очаквало се е най-после лихвата да е под 1%. Настъпва войната в Украйна, финансовите пазари се затварят, а като се отварят – лихвите не са това, което са били, и банката вижда, че такава емисия би трябвало да се финансира с над 6% дълг. Вие бихте ли взели подобен товар за страната? Тяхното решение да не го вършат е вярно. Когато Политическа партия пристигна на власт предходната година, банката беше със 70 млн. лева загуба, септември тази година е с 30 млн. лева облага. ”

Той напомни и различен случай: „ Нека загатна най-публичната, най-голяма пробойна в ББР – пазаруването на акции на Първа капиталова банка, с публични пари пред цялото общество, на цена 5 лева на акция, в случай, че на борсата тези акции костваха 2 лева И досега банката е провизирала 80 млн. лева загуба по въпросната договорка с ПИК. Не разбирам за какво ГЕРБ си предизвикаха тази мъчителна памет още веднъж. ”

На въпрос от медии във връзка самосезирането на прокуратурата се самосезира по проблема с кодовете, Петков съобщи: „ Приветстваме самосезирането. Министър-председателят Донев преди малко сподели, че няма по какъв начин човек от политическа партия да държи какъвто и да е код. ЦИК даде опция на всяка партия за достъп на този код. Искаме цялостен одит, с цел да се даде сигурност на машините. Ако всеки ден се дава по една Борисовка, по една неистина от ГЕРБ, задачата е да се отвлекат налозите на хората, честният им избор. ”

Той счита, че Българска социалистическа партия влезе в хартиената коалиция и дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи накърняват доверието на жителите в машините: „ И ГЕРБ, и Движение за права и свободи са експерти в подправянето на невалидни бюлетини, и в този момент се пробват да накарат хората да се съмняват в нещо, което работи. ”

Петков също по този начин осведоми, че предявява иск против Свиленски за неистина и съобщи, че ще продължи тематиката в българския съд.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР