Днес четките и пастите за зъби имат уникално разнообразие, но

...
Днес четките и пастите за зъби имат уникално разнообразие, но
Коментари Харесай

С четка и паста за зъби в ръка – назад в миналото

Днес четките и пастите за зъби имат неповторимо многообразие, само че би трябвало да знаем, че за красивата усмивка хората са се безпокоили още в дълбока античност.

В ранната история на еволюцията на четката за зъби от 3500 г.пр.Хр. има сведения, че вавилонците дъвчели клечки, с цел да почистват зъбите си. Древните гърци и римляни пък, употребявали примитивни разновидности на клечките за зъби. С времето тези клечки стигнали размера на молив, чийто край бил развлакнен като груба четка за изобразяване. Странно е, само че някои локални поданици на Австралия и Африка към момента употребяват тези, а в последно време на запад използването им се възобновява. Литературни китайски източници демонстрират потреблението на сходна съчка в Китай към 1600 г.пр.Хр.

Първенци и в най-близкия прототип на познатата ни през днешния ден четка за зъби с косми, се оказват отново китайците, сведение за което е намерено към 1600 г.сл.Хр. Тя представлявала снопче от острата зимна козина на сибирската свиня, завързано крепко, за върха на ръкохватка направена от бамбук или кост. Изумително е, че макар тази иновация китайците са считали, че разрушаването на зъбите се предизвиква от бели зъбни червеи с черни глави, които се виждат след изваждане на зъба.
Около 1780 година се появила първата четка за зъби, нейн татко бил Уилям Адис от Англия. Дръжката била направена от кост на говеда, а космите – конски или от глиган, били захванати в ръчно пробити дупки. Потомците на Адис развили бизнеса и към 1800 година четките към този момент се употребявали в Европа и Япония. Масово четката за зъби стартира да се създава в Щатите през 1885 година.

Естествените косми на четките за зъби били сменени със синтетични през 1938, а 21 години по късно се появила и първата електрическа четка за зъби.

За „ паста за зъби ” се загатва пък още в творбите на Иберик от 1550 г.пр.Хр като са разказани най-различни комбинации от смола, мед и разнообразни растения. Китайците пък употребявали соли и мускус. Известни с култа си към хубостта гърци употребявали най-различни пасти от раковина, корали, талк, пемза, скотски нокти. Често тези артикули повреждали повече зъбите заради абразивните си свойства.

Хората през Средновековието пък не предавали такова значение на зъбната хигиена, тъй като се възприемало като грижа за тялото за сметка на душата.
Като паста за зъби римляните пък употребявали човешка урина. Изобщо до XVIII в. урината била съставна част на доста зъбни препарати, тъй като съдържащия се в нея амоняк почиствал и избелвал зъбите.

Масовото произвеждане на паста за зъби стартира през 70-те години на XIX в.в Америка.
Хвърляйки взор обратно в историята на устната хигиена, се натъкнахме на всевъзможни изобретателности и не до такава степен приятни способи за разчистване на зъбите. Остава ни да благодарим за напредъка

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР