Днес честваните апостоли са от широкия кръг на 70-те ученици

...
Днес честваните апостоли са от широкия кръг на 70-те ученици
Коментари Харесай

Честваме празника на 70-те апостоли, ученици на Христос

Днес празнуваните апостоли са от необятния кръг на 70-те възпитаници на Иисус Христос, които след това при проповедта на Христовата религия станали сътрудници на 12-те апостоли. В Посланието до римляните деятел Павел загатва имената на някои от тях.

Според църковното поверие Ераст бил член на християнската община в Йерусалим, където бил и Кварт. Олимпас и Иродион били с деятел Петър в Рим и потърпевши за вярата си при гонението на Нерон против християните. Всички тези мъже отдали живота си за разпространяването на Христовото обучение и останали като светли образци в историята на Църквата.

Преподобният Арсений е съвсем актуален светец, живял до 1924 година, а е приет за светец през 1986 година Той се родил в Кападокияq в селото, където след време се родил и преподобния Паисий Светогорец. В региона през вековете се запазила многочислена християнска общественост. Макар и изгубили гръцкия език, който достигнал славни върхове през IV век по време на видните кападокийци - Василий Велики, Григорий Богослов, Григорий Нисенски и други, християните учили и практикували вярата си благодарение на турския език.

Арсений останал сирак в ранна възраст и развил податливост към усамотение и молитвен живот. Станал духовник и бил ръкоположен за духовник на родното си село. Бил умен свещеник, изпълнен с обич към хората. Бил уважаван еднообразно от християните и от мюсюлманите, които също идвали при него за молитвена помощ, тъй като виждали светия му живот. А и фактически получавали помощ от Бога в потребностите и страданията си. Никога не взимал пари от хората и обичал да споделя: " Вярата ни не се продава! ". При размяната на популацията през 1924 година, дружно със съселяните си, отишъл на остров Корфу в Гърция, където на 10 ноември същата година се упокоил.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР