Днес честваме тези красиви имена. 26 ти август почитаме паметта

...
Днес честваме тези красиви имена. 26 ти август почитаме паметта
Коментари Харесай

Днес честваме тези красиви имена


Днес честваме тези красиви имена. 26 ти август почитаме паметта на Св. мъченици Адриан и Наталия. 26 август почитаме паметта на св. мъченици Адриан и Наталия.

Днес имен ден честват: Адриан, Адриана, Адриян, Адрияна, Наталия и Наташа. Св. мъченици Адриан и Наталия живели по времето на император Максимиан, който правил жестоки гонения против християните. Веднъж Адриан участвал на мъчения на християни. Впечатлен от силата на тяхната религия, той решил да стане християнин. Съпругата му Наталия била също християнка, само че криела това от него. Когато схванала за решението на Адриан, Наталия била доста щастлива.

Щастието им не траело дълго. Императорът хванал Адриан и с жестоки мъчения се опитал да го откаже от новата религия, той въпреки всичко не се отказал и напуснал този свят като християнин.

Името Наталия има латински корен и идва от думата  “natale ”, която означава  “родна ” или  “рожденна ”. Адриан пък е името на прочут римски император – произлиза от „ Хадрия “ (от латинскoтo hadrianus). Хадрия е град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.

Император Максимиан в столицата си гр. Никодимия издал заповед грижливо да се издирят християните и да се дадат под съд. Били обещани парични награди на ония, които извършват тая заповед и откриват християни. Които пък ги укривали, заплашвали ги със строги санкции. И почнали езичниците да издават познатите християни и да ги довеждат на съд при царя.

Веднъж по напътствието на някои от жителите на Никодимия бойците на Максимиан намерили в една пещера 23 индивида, които декларирали, че имат вяра в Христа. Войниците ги вързали и отвели при царя. Царят в същото време отивал в езическия храм за жертвоприношение.

Като го срещнали, бойците му показали вързаните християни и му споделили: “Ето непокорните на твоите заповеди и хулителите на нашите богове! ” Царят самичък разпитвал християните, които без боязън изповядвали своята религия, а на заканите на царя, че ще ги подложи на изтезание, дали отговор, че не се боят да страдат за името на Иисус Христос.

Разгневеният Максимиан заповядал още тук да ги бият най-жестоко. Те търпеливо понесли изтезанието, като казвали, че се надяват да получат на небето безсмъртни венци.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР