Днес честваме една велика дата за нас – 143 години

...
Днес честваме една велика дата за нас – 143 години
Коментари Харесай

Отбелязаха 143 години от освобождението на Берковица /снимки/

Днес честваме една велика дата за нас – 143 години от деня, в който съветски войни влизат победоносно в Берковица и освобождават града от османско господство, оповестиха от локалната администрация.
Почитаме паметта на всички, дали живота си, с цел да живеем през днешния ден в самостоятелна страна, да имаме свободна Родина. Благодарение на всички наши предшественици се е съхранило българското съзнание през петвековното иго. Берковският край не остава настрана от битките против османлиите. Достойни синове неведнъж вземат участие във въстания и протести – Чипровското въстание, въстанието на Манчо Пунин и Върбанпеновото въстание. Връх в битката на българите против поробителя е Априлското въстание от 1876 година, потушено от турците с ненавиждана свирепост. Военните дейности за завладяването на Кутловица, Берковица и Петрохан се водят от военачалник Арнолди и военачалник Леонов. Берковчани се готвят за решителни дейности в помощ на русите. Началото на ноември съветски подразделения вършат обход на региона и разузнават количеството и разположението на турските войски в Берковица. Това са отрядите на полковник Офенберк през с. Черкаски и полк. Ковалевски през с. Замфирово.
Генерал Гурко предизвиква обединяване на силите на бригадите дружно с четвърти улански харковски полк и прогонване на турците от Берковица и Боровци. Рано сутринта на 4 декември 1877 година ескадронът на граф Берг се насочва към Берковица. Поручик Николай Савойски, изпратен от полк. Ертел от с. Боровци нападна града с половин ескадрон. Войниците му се насочват към чаршията като стигат до центъра. В същото време граф Берг влиза в Берковица от югоизточната му страна. Около 2 часа следобяд двата отряда се срещат в центъра, а боевете на полковник Ертел в Клисурското дефиле не престават до вечерта на 4 декември. Берковица към този момент е свободна. В депеша до император Николай II е написано, че 4 декември 1877 година в 17 часа турците са очистили Берковица и са отстъпили към София. За първи комендант на Берковица е определен поручик Николай Савойски. Той провежда службите в града. Той провежда службите в града – съд, околийско и финансово ръководство.
Берковица е град, в който може да се усети осъществявания с история въздух на предишното ни. То е наситено, както с романтиката на героични подвизи, по този начин и с идилията на спокойния живот измежду красивата природа.
Днес, 4.12.2020 година, в символ на благодарност към починалите опълченци от берковския край в Руско-турската война, бяха поднесени венци и цветя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР