Днес честваме 113 години от рождението на знаменития български поет

...
Днес честваме 113 години от рождението на знаменития български поет
Коментари Харесай

113 години от рождението на Никола Вапцаров

Днес честваме 113 години от рождението на популярния български стихотворец Никола Йонков Вапцаров.

Роден е на 7 декември през 1909 година в град Банско. Поета приключва гимназията в град Разлог, по-късно по гледище на татко си се записва в Морското машинно учебно заведение във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име. Практиката си изкарва първо на кораба „ Дръзки ”, а по-късно и на кораба „ Бургас ”, с който посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. По това време се среща с концепциите на комунистическото придвижване и става техен почитател.

През 1939 година приготвя единствената си стихосбирка „ Моторни песни ”, изляза от щемпел 1940г. Публикува и други стихотворения, както и разкази, и драма, само че те нямат същия триумф като поезията му. Същата година се включва интензивно в така наречен Соболева акция и събира подписи в нейна поддръжка из Пиринска Македония. Соболевата акция има за цел да накара държавното управление на България да даде бази на Съюз на съветските социалистически републики във Варна и Бургас. Заради тази си активност, Никола Вапцаров е задържан, съден и интегриран в Годеч.

Вапцаров е деен член на незаконната Българска комунистическа партия, през 1942 година той е наказан на гибел за антидържавна активност на страната на антихитлеристката коалиция. Посмъртно е амнистиран.

Никола Йонков Вапцаров е международно приет стихотворец, а стихотворенията му са преведени на повече от 70 езика и издадени в над 40 страни.

Въпреки късия си живот той е една от най-значимите фигури в българската лирика.

Никола Вапцаров е единственият българин, притежател на Международна премия за мир, присъдена му посмъртно през 1952 година. Честването на 100-годишнината от рождението на поета е включено в листата за кръгли годишнини на ЮНЕСКО за 2009 година.

Днес неговото име носят Висшето военноморско учебно заведение във Варна, където той е учил, Драматичният спектакъл в Благоевград, както и доста учебни заведения и организации в страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР