Днес беше взета нова проба от водите край потъналия кораб

...
Днес беше взета нова проба от водите край потъналия кораб
Коментари Харесай

Заради Вера Су: Взеха нови проби от водите край Камен бряг

Днес беше взета нова проба от водите край потъналия транспортен съд " Вера Су ". Резултатите от вчерашната инспекция, която вършат от екоминистерството и Басейнова дирекция “Черноморски район” демонстрират, че цената на амониев азот се е повишила 7 пъти.

Изтеклите от кораба нефтопродукти не престават да са забележими върху повърхността на водата. Това потвърдиха от екоминистерството. Всеки ден не престават да се взимат проби на морската вода в региона на Камен бряг.

Повишените равнища на амониев азот демонстрират, че от кораба изтича част от товара, който е карбамид. За резултатите от инспекциите на водата са известени Изпълнителна организация " Морска администрация " и регионалният спешен щаб в Каварна.

От екоминистерството са в подготвеност да вземат и по-чести проби на водата, в случай че нормите на амониев азот не престават да се покачват.

" Всяко едно вещество, привнесено в морската среда, което не е особено за региона, в действителност води до някакво отрицателно влияние, само че на този стадий не може да се приказва за огромно замърсяване. Цялата избавителна интервенция като активност, като благоприятни условия, техника, методология на разтоварване и обработка, е въпрос на решение на " Морска администрация ". Ние сме отсреща, когато ни дават подобен избавителен проект, ще реагираме и ще дадем нашето мнение ", съобщи зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров.

Очаква се при започване на другата седмица да се възобнови интервенцията по разтоварването на азотните торове от кораба, в случай че времето разреши. Действията ще са извънредно сложни, защото машинното поделение на плавателния съд е наводнено, а и вълните заливат непрекъснато хамбарите с товара. По какъв проект ще работят виновните институции, следва да разберем.

Репортер: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР