Днес беше съобщено за тежки боеве в град Хан Юнис

...
Коментари Харесай

Боеве в южната част на Газа, след като Израел оповести, че изтегля хиляди войници от други райони

Днес беше обявено за тежки боеве в град Хан Юнис в южната част на Газа , ден откакто Израел съобщи, че изтегля хиляди бойци от други региони в евентуално изместване от солидните въздушни и сухопътни интервенции, които опустошиха управлявания от „ Хамас “ анклав, предава „ Асошиейтед прес “.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху даде обещание да продължи войната , до момента в който „ Хамас “ бъде смачкан и над 100-те заложници, които към момента се държат от екстремистите в Газа, бъдат освободени, като сподели, че това може да отнеме още няколко месеца.

Но преди визитата в района на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен , Израел е под възходящ интернационален напън да понижи офанзивата, която умъртви близо 22 000 палестинци . Блинкен прикани Израел да направи повече за отбрана на палестинските цивилни .

Съобщението за изтеглянето на войските пристигна в миг, когато Върховният съд на Израел отхвърли основен съставен елемент от противоречивия проект за цялостна правосъдна промяна на Нетаняху, който надълбоко раздели израелците и заплаши готовността на армията преди офанзивата на „ Хамас “ на 7 октомври , която провокира войната .

Решението наподобява е нанесло съдбовен удар на правосъдния проект . Нетаняху и неговите съдружници наподобява малко евентуално да съживят разграничителната самодейност по време на война. Много се чакат избори , откакто борбата завърши, а необятно публикуваният яд у Израел поради неуспехите в разузнаването и сигурността , свързани с офанзивата на „ Хамас “, може да се трансформира в неприятно показване за тези, които са на власт в този момент.

Съдебното решение в това време може да помогне на Израел да отблъсне обвиняванията за геноцид в Газа, отправени от Южна Африка в Международния съд. Международният съд и други интернационалните трибунали обмислят дали страните имат свои лични самостоятелни правосъдни системи , с цел да решат дали да се намесят.

Войските се ротират, само че войната продължава

В понеделник армията съобщи, че пет бригади или няколко хиляди бойци ще бъдат изведени от Газа през идващите седмици. Някои ще се насочат към базите за в допълнение образование или отмора, до момента в който доста по-възрастни резервисти ще се приберат вкъщи. Войната се отрази на стопанската система , като попречи на резервистите да отидат на работните си места, да ръководят бизнеса си или да се върнат към университетското си образование.

Военните не са обявили обществено дали изтеглянето отразява нова фаза на войната. Този ход обаче е в сходство с проектите, които израелските водачи обрисуваха за акция с невисок интензитет, която се концентрира върху оставащите замъци на „ Хамас “ и може да продължи огромна част от годината.

Израел съобщи, че е покрай действен надзор над по-голямата част от северна Газа , намалявайки потребността от сили там. И въпреки всичко яростните боеве не престават в други региони на палестинската територия, изключително на юг, където доста от силите на „ Хамас “ остават непокътнати и където множеството от 2,3-милионното население на Газа са избягали.

Междувременно министърът на защитата Йоав Галант разгласи късно в понеделник, че жителите на седем израелски общности наоколо до Газа могат скоро да се върнат по домовете си, един от най-конкретните признаци, че армията се усеща уверена, че е минимизирала опасността от изстрелване на ракети от някои елементи на Газа. Общностите са ситуирани на 4 до 7 километра (2,5 до 4,5 мили) от границата.

Палестинците оповестиха за тежки въздушни удари и артилерийски обстрел през нощта и във вторник в южния град Хан Юнис и аграрни региони на изток, покрай границата с Израел. Боеве се водят и в и към построения бежански лагер Бурейдж в централната част на Газа.

Дори в град Газа, който е значително обезлюден и където израелските сухопътни войски се бият с екстремистите повече от два месеца, жителите споделиха, че е имало конфликти в разнообразни квартали, както и в близкия градски бежански лагер Джабалия.

Войната беше разпалена от нападението на екстремистката формация на 7 октомври против Южен Израел, при което бяха убити 1200 души, а други 240 бяха взети за заложници.

Израел отговори с въздушна, сухопътна и морска атака, която умъртви повече от 21 900 души в Газа, две трети от които дами и деца, съгласно Министерството на здравеопазването на територията, ръководена от „ Хамас “. Преброяването не прави разлика сред цивилни и бойци в своето броене. Израелската войска заяви, че 173 бойци са починали от началото на наземната интервенция.

Израел твърди, без да дава доказателства, че повече от 8000 бойци са били убити . Страната също по този начин упреква „ Хамас “ за високия брой на жертвите измежду цивилните, заявявайки, че екстремистите са се настанили в жилищни региони, в това число учебни заведения и лечебни заведения.

Войната разсели към 85% от популацията на Газа , принуждавайки стотици хиляди хора в пренаселени убежища или гъмжащи палаткови лагери в избрани от Израел безвредни зони, които все пак военните бомбардираха . Палестинците остават с възприятието, че на никое място не е безвредно.

Решението може да помогне на Израел да тимове обвиняванията в геноцид

Широко публикуваната гибел и опустошения – невиждани в вековния спор в Близкия изток – накараха Южна Африка да заведе дело против Израел в Международния съд, обвинявайки го в „ геноцидни “ дейности, които имат за цел „ да унищожат палестинците в Газа “ . Израел отхвърли обвиняванията, като ги назова „ кръвна клюка “ .

Миналата седмица Южна Африка изиска от съда в Хага да издаде краткотрайна заповед Израел неотложно да спре военните си интервенции в Газа. Делото, в случай че тръгне напред, ще отнеме години, само че краткотрайна заповед може да бъде издадена до седмици. Не е ясно какви съответни последствия би имало решение на Международния съд против Израел, само че евентуално ще изолира страната политически и стопански . Ето коментар по тематиката на Барак Медина, професор по право в Еврейския университет в Йерусалим:

„ Израел не може да си разреши да пренебрегне протичащото се. “

Експертът е на мнение, че решението на Върховния съд против правосъдната промяна може да укрепи случая на Израел, като покаже, че има „ деен и самостоятелен съд “ , който може да държи държавното управление отговорно.

Самата правосъдна промяна в това време наподобява е провалена.

Медина акцентира, че решението на Върховния съд да анулира основна част от препоръчаните промени прави малко евентуално съдилищата да разрешат останалите.

Коалицията на Нетаняху може да предложи смекчена версия , само че тя ще би трябвало да бъде призната от Народното събрание, развой, който ще отвори още веднъж дълбоките разделения в израелското общество и ще породи още повече яд към министър-председателя, който към този момент е упрекван от мнозина за неуспеха да предотврати Атака от 7 октомври.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР