Днес беше приет националният план за действие по заетостта за

...
Днес беше приет националният план за действие по заетостта за
Коментари Харесай

Сачева: Приета е Национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда

Днес беше признат националният проект за деяние по заетостта за 2020 година, който е в размер на 73 млн. лева В рамките на този проект ще бъде обезпечена претовареност за 12 918 безработни лица. Това сподели общественият министър Деница Сачева в Министерски съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Сачева уточни, че за 10 504 от тях това ще стане по разнообразни планове и стратегии, а за 2 414 ще бъдат приложени насърчителните ограничения от Закона за поощряване на заетостта.

„ В рамките на проекта е и продължаващият план „ Красива България ”, за който са обезпечени 4 млн. лева и за който са утвърдени 48 плана на български общини за разнообразни медицински центрове, детски градини, учебни заведения и други здания, за които би трябвало да бъдат осъществени действия ”, уточни тя.

Сачева заяви по отношение на този проект, че в него се одобри и Националната стратегия за даване на грижи в домашна среда. „ С това ние изпълняваме нашия ангажимент да намерим бързо решение за хора, които останаха без персонални асистенти в резултат на Закона за персоналната помощ, който влезе в действие от 1 януари ”, съобщи тя. Социалният министър уточни, че тази национална стратегия ще бъде на стойност 16,5 млн. лева и ще обхване хора, които са с висока степен на трайно понижена продуктивност и хора над 65 години в неспособност за самообслужване. По нея ще бъдат наети към 2 400 безработни лица. „ Касае се за хора с 80 до 89 и 99% степен на трайно понижена продуктивност или тип и степен на увреждане с избрана непозната помощ, и за хора над 65 години, които са в неспособност да се самообслужват. Очаква се това да бъдат 924 лица със степен на намелена продуктивност сред 80 и 89 и 99%, и към 4977 възрастни хора ”, сподели Сачева.

Тя уточни, че се надяват програмата да може да се осъществя още от 1 март. „ Още през днешния ден ще изпратим цялостни указания до националното съдружие на общините, както и до бюрата по труда за метода, по който могат да стартират реализация на тази стратегия и от 1 март хората да могат да получат нужната им помощ ”, сподели тя. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР