Днес беше открита новата академична година в Университета за национално

...
Днес беше открита новата академична година в Университета за национално
Коментари Харесай

Присъствено обучение в повечето университети на България

Днес беше открита новата академична година в Университета за национално и международно стопанство. Тя стартира за над 16 000 студенти, от които 4000 първокурсници.

На първия образователен ден в УНСС проработи и мобилен екип за имунизации.

Присъствено стартира през днешния ден новата академична образователна година в УНСС. При нужда обаче ще се минава към онлайн образование. В страната, съгласно просветния министър, университетите като цяло ще стартират присъствено. На някои места обаче лекциите ще са онлайн, а единствено практическите извършения - присъствено. В взаимозависимост от ситуацията промени може да има.

Новата образователна година в УНСС беше тържествено открита в Аула Максима от ректора проф. Димитър Димитров. С четири хиляди първокурсници и с нараснал банкет за бакалаври. Но и ограничения за сигурност на входа, с маски и с по- малко поканени на тържеството. Годината ще стартира присъствено тук.

" Разчитаме при съблюдаване на ограниченията и при добра дисциплинираност и самодисциплина да нямаме проблеми с присъственото образование ".

Възможно ли е онлайн?

" Възможно е да, ние имаме цялостна техническа опция и безусловно за два часа можем да преминем ", сподели проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.

Над 90 % от студентите желаят присъствено образование, споделят тук.

На откриването на образователната година беше и просветният министър проф. Николай Денков. Според него в цялата страна има опция академичната година да стартира присъствено. Повечето от управленията са взели това решение.

" Има няколко университета, в които има решение да стартират онлайн единствено лекциите, до момента в който присъствено бъдат всички на практика извършения...Ако има повишение на % болни в съответните висши учебни заведения това ще бъде решение на Академичните управления, другата опция за прекосяване към дистаннционно образование е в случай че има внезапно утежняване на обстановката - тогава здравното министерство има право да спре образователните занятия ", сподели проф. Николай Денков, длъжностен министър на образованието и науката.

На 1 октомври ще стане ясно кой университет по какъв начин стартира, сподели още министърът. И в този момент е ясно обаче, че в Софийския университет 8 от 16-те факултета стартират присъствено. Те са свързани с естествени науки и медицина. Останалите ще учат смесено. В Медицинския университет в Пловдив образованието също ще е смесено - лекциите ща са онлайн. Упражненията са присъствени, само че се изисква имунизация или PCR тест.

В икономическия университет в Свищов ще стартират годината напълно присъствено.

" Така започнахме още от 1 септември очните занятия със задочниците, от през днешния ден с постоянните студенти, надяваме се да няма утежняване на епидемиологичната обстановка, с цел да можем да продължим ", съобщи проф. Мариана Божилова, ректор на Стопанска академия, Свищов.

Новата образователна година в УНСС беше открита и с имунизационен пункт. Целта е да се имунизират колкото се може повече студенти, с цел да се учи присъствено. Засега са имунизирани 30 % от студентите в страната.

" Смятаме, че студентите могат да бъдат положителния образец за всички и по тази причина мощно поддържаме тази самодейност ", съобщи Ангел Стойков, ръководител на Студентския съвет на УНСС.

" Искам да насочва зов към всички студенти, които желаят, да се имунизират ", сподели Тома Томов, длъжностен заместник-министър на опазването на здравето.

За три часа обаче се имунизира единствено един студент.

Пунктът ще остане в двора на УНСС и през идващите дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР