Днес бе пуснато движението през тунел Железница на АМ Струма.

...
Днес бе пуснато движението през тунел Железница на АМ Струма.
Коментари Харесай

Пуснато бе движението през най-дългия пътен тунел "Железница" на АМ "Струма"

Днес бе пуснато придвижването през тунел " Железница " на Автомагистрала " Струма ". Съоръжението е с дължина към 2 км. и е най-дългият пътен тунел, изграждан до момента у нас. Заедно с правите преди и след него, в употреба се вкарват 5 км. автомагистрален път. Това оповестиха от пресцентъра на държавното управление.
 
Автомагистрала " Струма " е част от кулоар " Ориент/Източно Средиземноморие ", който свързва Видин с Кулата, и по нея минава пътният трафик за Гърция. Направлението се употребява като най-кратък маршрут сред Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.
 
" Това комплицирано софтуерно оборудване е крачка към по този начин дълго чаканата връзка сред Централна Европа, през България, Видин, Кулата и Гърция ", уточни министър-председателят Николай Денков. Той подсети, че автомагистралата трябваше да бъде подготвена още за Олимпийските игри през август 2004 година. Затова строителството е приоритет за актуалното държавно управление, тъй че да е несъмнено, че няма да се наложи българите да чакат още 20 години за 20 километра път.
 
" Всеки ден закъснение на довършването на автомагистралата основава освен риск за още изгубени животи, за още пътнотранспортни катастрофи, за още неудобства за хората, които живеят в Кресненското дефиле, само че също основава проблеми и за тези местообитания, за които толкоз доста желаеме да се погрижим и поради това решението се отсрочва с години ", съобщи Денков.
 
Премиерът посочи, че по тематиката са извършени диалози с Европейската комисия. " Предложили сме решение, което е разумно, разбираемо, щадящо за природата, допустимо най-прагматично и чакаме позитивно решение в най-кратки периоди ", добави министър-председателят Николай Денков.
 
Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков акцентира, че церемонията по стартирането на придвижването през тунел " Железница " и правите преди и след него бележи стъпка към постигането на пълноценна транспортна съгласуваност на България с нейните съседи, в частност Гърция, а в малко по-далечна вероятност и с завършването на първия ни транспортен кулоар, свързващ южната и северната ни граници.
 
Той подсети, че стартиралият през 2019 година план е претърпял 3 постоянни и 4 служебни кабинета, което обаче е добър образец за последователност и резистентност в районната политика, като всеки от тези кабинети има принос за реализирането на един стратегически приоритет за България, който усъвършенства както стопанската система, по този начин и демографията на България.
 
Регионалният министър означи, че макар че откритият през днешния ден сектор от Автомагистрала " Струма " е единствено 4,4 км, е извънредно комплициран като инженерни решения и е индикативен за качествата на българската инженерно-техническа мисъл и за потенциала на българските проектанти, строители и надзорници, на които благодари.
 
Цеков добави, че от автомагистралата остават 26 км сред Симитли и Кресна, за които през идващите 2 седмици чака решение. Той изрази  вяра през 2027 или 2028 година да има пълноценна магистрална съгласуваност сред София границата ни с Гърция, както и основна комплектност на връзката, която да води трафика до румънската граница. След встъпителните си думи министър Цеков връчи удостоверението за прилагане на сектора на вложителя – Агенция " Пътна инфраструктура ".
 
С обезпеченото финансиране по Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " към този момент сме по-близо до свързаността с Гърция, сподели от своя страна министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков. По думите му поради геополитическата конюнктура в района транспортната съгласуваност по оста Север-Юг и завършването на автомагистрала " Струма ” получават още по-голямо значение за стопанската система и туризма.
 
" Европейската взаимност е мощна не просто с размера на паричните средства, а с добавената стойност на модернизацията, в която се влагат ", съобщи Марина Кирова, консултант по икономическо ръководство и европейски учебен срок в Представителството на Европейската комисия в България. По думите й изгодите от тунел " Железница " са явни – повече сигурност и предварителна защита на произшествия, понижаване нездравословните излъчвания.
 
" Досега издигнатата част от автомагистрала " Струма " с близо 580 млн. евро от политиката на доближаване на Европейски Съюз укрепва и стратегическото географско значение на България. Магистралата свързва София и Солун, а в по-широк подтекст дава опция за пътна връзка сред Хамбург, Германия и Солун, Гърция. Освен това оста България - Гърция може да бъде част от коридорите на солидарността, за транспорт на артикули, наложени изключително поради експанзията на Русия против Украйна ", означи Марина Кирова.
 
Тя добави, че в бъдеще, Европейски Съюз ще продължи да поддържа развиването на устойчива транспортна инфраструктура и подобряването на пътната сигурност в България като влага 1,9 милиарда евро в още огромни планове през програмния интервал до 2027 година
 
Тунелът е с две обособени тръби за придвижване. Дължината на всяка е към 2 км. Съоръжението е с всички системи за сигурност, енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, електронна система за надзор на достъпа и т. н.
 
Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за коли, по които ще могат да минават коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани машини. В случай на пътен случай или затваряне на една от тръбите те ще се употребяват за безвредно извеждане на пасажерите. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и други
 
Тунелът е построен по нов австрийски способ. На денонощие са прокопавани към метър и половина във всяка тръба и незабавно по-късно е изграждана първичната обшивка на оборудването с крепежни детайли, пръскан бетон и анкери. При строителството му са вградени и четири икони на Св. " Иван Рилски ", каквито са традициите в тунелното строителство. Изображенията на светеца са сложени първоначално и в края на двете тръби на оборудването. В момента светите изображения не са забележими, защото са покрити при построяването на вторичната обшивка на оборудването. Поверието при вграждането на иконите е, че те пазят служащите при строителството на обекта, а по-късно и всички пътуващи.
 
При строителството на мостовото оборудване над река Струма преди " Железница " за първи път у нас е употребена технологията " потактово избутване " на стоманобетоновата структура. Прилагането ѝ улесни прекосяването на сектора над 6 трудности – р. Струма, път I-1 София – Кулата, жп линията София – Кулата, общинския път Благоевград – Симитли и длъжностен път до северния портал, без това да постанова ограничение на интензивния трафик по път Е-79 по време на строителството.
 
Характерното при тази новаторска технология е, че работна площадка се употребява за разработване на обособените детайли, които с хидравлична система се повдигат и избутват напред, като всеки един детайл се инсталира пред готовия. Виадуктът е с две независими уреди за двете направления на придвижване. Платното за Кулата е с дължина 510 м, а за София – 560 м. Височината на моста е сред 10 м и 18 м, а дистанцията сред колоните е от 45 до 60 м.
 
Автомагистрала " Струма " е първият инфраструктурен обект, на който е построена хеликоптерна площадка. Тя е на към 410 м от южния портал на тунела, пътувайки от Благоевград към Кулата и на 40 м от път І-1 (Е-79). До оборудването ще може да се доближи както от първокласния път, през отбивката при разклона за с. Железница, по този начин и от новия сектор от автомагистралата. Площадката е с асфалтобетон и размери 40 м на 40 м. Разположена е на 315 метра надморска височина и при определянето на точното ѝ местонахождение е съобразена и скоростта напразно в региона – така наречен в метеорологията " роза на ветровете ".
 
Съоръжението е с видеонаблюдение и всички нужни системи за сигурност и връзка, пожароизвестяване и т. н., които са част от системите за сигурност на тунел " Железница ". На хеликоптерната площадка ще могат да изхвърчат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона. Максималното тегло на една здравна въздушна кола за спешна помощ дружно с съоръжение, гориво и екипаж е към 3,175 тона. Хеликоптерната площадка ще може да се употребява и от вертолети на държавни институции – Военновъздушни сили за избавителни интервенции при тежки или всеобщи произшествия, от планинската избавителна работа и други.
             
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР