Днес бе подписано споразумението за сътрудничество при изграждане на ядрена

...
Днес бе подписано споразумението за сътрудничество при изграждане на ядрена
Коментари Харесай

Токът от новите блокове в АЕЦ „Козлодуй“ ще струва 65 евро за мегаватчас

Днес бе подписано съглашението за съдействие при създаване на нуклеарна мощ сред България и Съединени американски щати

Краят на март е срокът, в който „ Уестингхаус “ би трябвало да показват инженерингов отчет за VII блок на АЕЦ „ Козлодуй “ и в него ще има индикативна цена. Това отговори на въпрос на „ 24 часа “ министърът на енергетиката Румен Радев.

Това стана, откакто той и Андрю Лайт, асистент секретар в Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, подписаха през днешния ден междуправителствено Споразумение за съдействие по план за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ и нуклеарна стратегия за цивилен цели в България. Радев оцени този план освен като стратегически, който отваря достъп до нуклеарни технологии на Съединени американски щати, само че и дълготраен, който може да отвори партньорство за 100 години напред. Сътрудничеството е освен в съответния план за създаване на двата блока в „ Козлодуй “, само че и в региона на дребните нуклеарни реактори, образованието на фрагменти, в достъп до технологии за запазване на отработеното нуклеарно гориво.

За подписването на този значим и чакан дълго време документ в Гранитната зала на Министерския съвет пристигна елитът на държавната и на нуклеарната енергетика и депутати от енергийната комисия в Народното събрание.

След журналистически въпроси Радев разясни, че цената на тока от новите блокове ще е под пазарната в Европа сега и съобщи, че ще е към 65 евро за мегаватчас. Самото създаване на двата блока ще коства към 14 милиарда, сподели министърът, само че не посочи валутата. По-късно от неговия екип споделиха, че сумата е в долари.

Тези дни в общественото пространство бродят едни цифри за създаване на новите мощности от 17 милиарда $ за един блок. Министърът сподели, че лансираните суми са фантастични, и добави, че това е несериозно и погрешно. Но пък го приемали като говорене на доброжелателни хора, които имали страхове, откакто 30 години в енергетиката ни нищо не е строено.

Радев съобщи още, че построяването на VII и VIII блок на АЕЦ Козлодуй е държавен план. Финансовото му структуриране е 25-30% самоучастие и 70% заемни средства, като част от тях обезпечени от страната./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР