Днес бе открита изложба с копия на артефакти от Регионалния

...
Днес бе открита изложба с копия на артефакти от Регионалния
Коментари Харесай

Откриха изложба за незрящи посетители във Варна

Днес бе открита галерия с копия на артефакти от Регионалния исторически музей – Варна в арт изложба „ Ларго “, особено основани за незрящи гости. Това оповестява сътрудник на DarikNews.bg от мястото на събитието.
 Християн Тилкиян
„ Целта на плана е да приобщим незрящите хора и тези в неравностойно състояние към нашето културно завещание (макар дребна част) и да им дадем опция те да го допрян и да могат по някакъв метод да го възприемат и усетят “, описа за DarikNews.bg Нели Вълчева, шеф на галерията.
 Изложба за незрящи Християн Тилкиян
Идеята за изложбата е зародила тази година и се посвещава на 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол през 1972 година Целият план е сбъднат с финансовата поддръжка на Община Варна посредством фонд „ Култура “.
 
 Християн Тилкиян
„ Имахме предпочитание да представим в тази галерия тъкмо копие от Варненското златно богатство. Предвид обстоятелството, че частите са дребни, след това концепцията беше ревизирана и подбрахме 9 антични артефакти на Археологическия музей, които считаме, че са изключително забавни и атрактивни и ще могат да показват добре експозицията, както и да бъдат допрени и възприети от незрящите гости “, заяви за първи път особено за DarikNews.bg госпожа Вълчева, създател на галерията.
 Християн Тилкиян

Един от най-емблематичните артефакти в експозицията на музея, който е на повече от 4500 години пр.Хр., е по този начин наречената „ Богиня от езерото “ . Тя стана известна тази година и може да се види на доста плакати, билбордове и рекламни материали, свързани с отбелязването на 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол.
 Християн Тилкиян
„ Богинята “ е глинена фигура, която съставлява извънредно забавен похлупак във тип на човешка усмихната глава. В серията са включени още мраморна глава на римлянка, модел на юрта от варовик, красива теракотена дрънкулка на Атис, който свири на сиринга (пан флейта) и други.
 Християн Тилкиян
„ Копията са основани посредством в началото сканиране, по-късно се отпечатват с 3D принтер , тъй че актуалните технологии имат доста огромен принос в реализирането на плана. След като се отпечатват на 3D принтер се прави шаблон, в който се излива крайното копие на артефакта с полиестерна смола. Процесът включва още платиниране на самата фигура и по този начин те се слагат на специфични постаменти “, сподели още Нели Вълчева.
 Християн Тилкиян
След привършване на изложбата в арт изложба „ Ларго “ тези девет артефакти ще бъдат показани за две седмици в Дома на културата на слепите „ Успех “ във Варна. След това планът ще откри място и в Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков “ в града.
 Християн Тилкиян  
„ Искрено се надяваме след проявлението на плана във Варна и завършването му да намерим опция тази галерия да пътува в страната – доста ни се желае да покажем копията на артефактите в София, Пловдив и други огромни градове в България. По този метод желаеме да дадем опция и на незрящите в тези градове да се допрян до част от сбирката на нашия Археологически музей “, загатна за първи път особено за DarikNews.bg Нели Вълчева, създател и шеф на галерията.
 Християн Тилкиян
Изложбата продължава до 24-ти ноември.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР