Днес бе написана нова златна страница в историята на българския

...
Днес бе написана нова златна страница в историята на българския
Коментари Харесай

Александър Везенков покори Европа!

Днес бе написана нова златна страница в историята на българския баскетбол, откакто за първи път българин покори върха в най-силния клубен европейски шампионат - Евролигата. Лидерът на Олимпиакос Александър Везенков бе избран за най-полезния състезател на сезон 2022/23 в конкуренцията на специфична гала в Каунас, където ще се организира Финалната четворка.

Най-добрият български баскетболист бе сюрпризиран от своето семейство - татко си, майка си и сестра си, които се качиха на трибуната дружно с него, с цел да го поздравят за величествения успех.



Призът му бе връчен от президента на Евролигата - трикратния първенец в шампионата Деян Бодирога.

По този метод българският национал се трансформира в 16-ия баскетболист в историята на Евролигата, който печели най-значимия самостоятелен трофей.

Везенков се причислява към именитата компания на великани като Хуан Карлос Наваро, Димитрис Диамантидис, Василис Спанулис, Серхио Родригес, Нандо де Коло, Серхио Люл, Лука Дончич, Василие Мицич, Никола Миротич и Тео Папалукас, които също са печелили оценката един път в своите кариери. Единствено Везенков и де Коло (през 2016-а) обаче са успявали да доближат както до MVP премията, по този начин и до топреализаторския приз в един и същи сезон.

Спортист №1 на България за предходната година бе изрично най-хубавият състезател на най-хубавия тим, като до началото на Финалната четворка той постигаше междинни индикатори от 17.2 точки и 6.8 битки при коефициент на потребно деяние от 21.2.



Така националът ни си заслужи още две оценки - за топреализатор на сезона и за член на Идеалната петица в шампионата, а статуетката за MVP просто маркира феноменалния му сезон с екипа на Олимпиакос, който приключи на първото място в постоянния сезон и след това се класира за Финалната четворка за втора поредна година.

Бившият състезател на Арис и Барселона бе избиран в границите на рекордните за сезона пет пъти за състезател на кръга, а също така завоюва званието за състезател на месеца два пъти - за ноември и за февруари.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР