Днес бе написана нова златна страница в историята на българския

...
Днес бе написана нова златна страница в историята на българския
Коментари Харесай

На върха: Александър Везенков покори баскетболна Европа

Днес бе написана нова златна страница в историята на българския баскетбол, откакто за първи път българин покори върха в най-силния клубен европейски шампионат – Евролигата. Лидерът на Олимпиакос Александър Везенков бе избран за най-полезния състезател на сезон 2022/23 в конкуренцията на специфична гала в Каунас, където ще се организира Финалната четворка.

Най-добрият ни баскетболист бе сюрпризиран от своето семейство – татко си, майка си и сестра си, които се качиха на трибуната дружно с него, с цел да го поздравят за величествения успех. Призът му бе връчен от президента на Евролигата – трикратния първенец в шампионата Деян Бодирога.

По този метод националът ни се трансформира в 16-ия баскетболист в историята на, който печели най-значимия самостоятелен трофей.
Везенков се причислява към именитата компания
на великани като Хуан Карлос Наваро, Димитрис Диамантидис, Василис Спанулис, Серхио Родригес, Нандо де Коло, Серхио Люл, Лука Дончич, Василие Мицич, Никола Миротич и Тео Папалукас, които също са печелили оценката един път в своите кариери. Единствено Везенков и де Коло (през 2016-а) обаче са успявали да доближат както до MVP премията, по този начин и до топреализаторския приз в един и същи сезон.

Спортист №1 на България за предходната година бе изрично най-хубавият състезател на най-хубавия тим. До началото на Финалната четворка той постигаше междинни индикатори от 17.2 точки и 6.8 битки при коефициент на потребно деяние от 21.2. Така националът ни си заслужи още две оценки – за топреализатор на сезона и за член на Идеалната петица в шампионата. Статуетката за MVP просто маркира феноменалния му сезон с екипа на Олимпиакос, който приключи на първото място в постоянния сезон и след това се класира за Финалната четворка за втора поредна година.
Бившият състезател на Арис и Барселона бе избиран
в границите на рекордните за сезона пет пъти за състезател на кръга. Освен това завоюва званието за състезател на месеца два пъти – за ноември и за февруари.

“Много се веселя да ви видя и съм благополучен, че съм тук ”, съобщи Везенков, преди да бъде сюрпризиран от своето семейство. “Много е занимателно, тъй като съм ви гледал единствено по малкия екран – нещо като НБА. Просто живеем за момента, заформихме страхотна връзка в тима. Миналата година достигнахме за първи път до Финалната четворка като тим, а в този момент да бъдем още веднъж е нещо в действителност ужасно и сме доста щастливи, че изпълнихме задачата си. Семейството е всичко за мен. Те ми дадоха всичко нужно, с цел да играя баскетбол и – най-важното – да бъда добър човек. Баща ми беше баскетболист и аз трябваше, а и желаех да вървя след стъпките му. Майка ми беше на всички места когато и да е за мен, а сестра ми беше ролевият ми модел. Тези трима души, а и всички други мои родственици, са
хората, които ме трансфораха в това, което съм в този момент ”, добави той.
След това Везенков се причисли към главната естрада, където бяха още треньорите и състезателите на Олимпиакос, Монако, Барселона и Реал Мадрид.

“Искам да благодаря на всеки, който гласоподава за мен. Благодаря на организацията на Олимпиакос, на президента, на треньорския щаб и на всеки един от моите съотборници. От 10 месеца насам се опитвахме да достигнем до Финалната четворка. Благодаря на всички, които работят за нас и се грижат за нас. Много се веселя, че съм тук. Искам да пожелая триумф на четирите тима и дано най-хубавият завоюва трофея.

През предходната година достигнахме за първи път до Финалната четворка. Само няколко души имаха опит на такова равнище, до момента в който множеството нямахме подобен. Всички помнят по какъв начин загубихме полуфинала против Анадолу Ефес, тъй че мотивацията ни беше просто да се класираме още веднъж. Работихме крепко през целия ход на сезона и го направихме. Сега сме по-мотивирани, по-опитни и подготвени да се борим за трофея.

За мен премията е огромна чест, само че тя няма да ме промени. Аз ще си остана същият работлив човек, който се пробва да се усъвършенства и да оказва помощ на тима си да печели. Ако тимът ти не е от най-високо равнище, ти също няма по какъв начин да си. Продължавам да работя крепко, с цел да потвърдя на самия себе си, че тази година не е била просто случайност. Най-трудното нещо в спорта е постоянството. Искам да покажа на себе си, че мога да съм непрекъснат. Това е единствено началото ”, съобщи Везенков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР