Днес Българската православна църква отбелязва един от големите християнски празници.

...
Днес Българската православна църква отбелязва един от големите християнски празници.
Коментари Харесай

Голям празник е днес! Черпят любими имена, но започват и строги забрани

Днес Българската православна черква отбелязва един от огромните християнски празници.
Близо 2 месеца откакто завърши Великият пост и една седмица след Петдесетница, още веднъж православният свят навлиза в нов постен интервал – Петровите пости. Наречени са още „ Апостолски “. Петрови заговезни е преносим празник и тази година се пада на 14 юни.
Това е последният ден, в които християните могат да ядат яйца, месо, мляко и млечни артикули, защото следват пости до Петровден. В дните без сряда и петък, се позволява потреблението на риба.
Петровият пост се назовава още "Апостолски ", а преди време - "Пост за Петдесетница " по образеца на апостолите, които, откакто приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.
Постът, който стартира в деня след Неделя на Всички светии и предшества апостолския празник, напомня страданията на първите християни и другите християнски служения. Очиствайки сърцето си с пост, човек става по-способен да възприема плодородните блага и с Божия помощ да отстоява на изкушенията.
Затова след светлите и радостни дни на Възкресение, Възнесение и Петдесетница Църквата е открила да се отдаваме на пост. Продължителността на Петровия пост е друга.
Започва постоянно от неделята след Петдесетница - Неделя на Всички светии, и приключва в деня преди двата най-големи апостолски празници - 29 юни, когато се празнуват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни - Събор на светите дванадесет апостоли.
Задължителен непоколебим пост се поставя в деня преди празника, на 28 юни, само че в случай че се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се позволява олио и вино.
Ако 29 юни, празникът на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се позволява риба, а в случай че 30 юни съвпадне със сряда или петък, се позволява единствено да се яде постна храна с олио и вино.
Макар и къси, по време на тяхната дълготрайност има други християнски празници. Еньовден ( 24 юни) е празник, обвързван с деня на лятното слънцестоене. Познат е още и като „ измежду лето “.
В началото е бил чисто езически празник, който църквата е обединила с честването на рождение на св. Йоан Кръстител. Тогава се събират билки, палят се огньове, къпе се на изгрев слънце. Покрай всичко това за този ден има и премного вярвания, публикувани из цяла Европа.
Във всички тях има три съществени хрумвания – смисъла на лечебните растения, защитния темперамент на огъня и пречистващия резултат на водата.
Имен ден имат: Панайот, Панталей, Пантелей, Панталеймон, Панталея, Пантелея, Панчо
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР