Днес Българската национална платформа връчи своето предложение при обсъждането на

...
Днес Българската национална платформа връчи своето предложение при обсъждането на
Коментари Харесай

Искат създаване на фонд за българската диаспора

Днес Българската национална платформа връчи своето предложение при разискването на плана на бюджета за 2021 година да се сътвори държавен фонд за подкрепяне на българските задгранични общности.

Ето целия текст на документа:

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,

УВАЖАЕМИ Г-ЖО ЗАХАРИЕВА И Г-ЖО КАРАЯНЧЕВА,

Обръщаме се към Вас с настояването при разглеждането на плана за бюджет на Република България за 2021 година да се плануват средства за основаването на държавен фонд за подкрепяне на българските общности зад граница. Нашата страна е една от дребното в Европейски Съюз, които нямат подобен фонд и не подкрепят своята диаспора. Дори и европейски страни, които не са членове на Европейски Съюз, организират такава политика. Като образец можем да посочим Сърбия, която единствено за двете сръбски организации, настоящи на територията на Република Северна Македония, отпуска 600 хиляди ЕВР годишно.

Подобен български държавен фонд би трябвало да дава опция към него да аплайват разнообразни организации на българите зад граница за финансиране на активността си въз основата на планови начала. Чрез него могат да се закупуват и авторски права за разпространяването на непознати продукции в територии, населявани от наши компактни задгранични общности. Такъв метод ще разреши български малките екрани да бъдат гледани от задграничните ни сънародници, което ще заздрави връзките им с България.

Особено потребен би бил подобен фонд за основаването на информативен уебсайт или друга електронна медия на територията на районен съд Македония. В сегашния миг такива липсват, заради което нашата страна е възпрепятствана да повлиява при представянето на неин позитивен облик измежду северномакедонската общност. В същото време множеството от съществуващите там медии са под непознат надзор и организират целенасочена антибългарска политика.

Предлаганият от нас фонд би следвало да бъде ръководен взаимно от Министерство на външните работи и ДАБЧ, като вероятно се приобщят и представители на кабинета на Вицепрезидента на Република България и на гражданското общество. По този метод ще се получи оптимален синхрон и успеваемост при отстояването на българските национални ползи.

Оставаме с вярата, че ще се прояви държавническо схващане към нашето предложение и то ще бъде признато.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР