Днес Българската народна банка ще проведе пореден аукцион за продажба

...
Днес Българската народна банка ще проведе пореден аукцион за продажба
Коментари Харесай

Аукцион за нов държавен дълг за 500 млн. лева

Днес Българската национална банка ще организира следващ аукцион за продажба на държавни облигации. Този път Министерството на финансите желае да поеме още 500 млн. лева нов дълг с издаването на 7.5-годишни ДЦК.  

Предлагат се лихвоносни съкровищни облигации със срочност седем години и шест месеца с 0.25% закрепен лихвен % от емисия. 

Българска народна банка разгласи новия аукцион на 15 ноември. В същия ден Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия 3.5-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирана в лв., с падеж 17.05.2025 година.

Досега финансовото министерство оферираше 5-годишни или 3,5-годишни бумаги при нулева рента и бумаги за 10,5 година при рента 0,1%. Сега препоръчаните бумаги са за 7,5 година и лихвата е 0,25 на 100.

Досега новопоетият от началото на годината държавен дълг доближава 3.3 милиарда лв.. Лимитът за изтегляне на нов дълг е 4.5 милиарда лева и по всичко наподобява, че страната ще се възползва и от оставащото й дългово пространство от 1.2 милиарда. 

Неотдавна служебният финансов министър Валери Белчев изясни, че страната тегли нов дълг по решение на 44-ото Народно заседание.

" Решението е взето през ноември 2020 година, когато е гласуван бюджетът. Една част от тези пари отиват за погасяване на остарели заеми, вземани от предходни държавни управления. Друга част ще отиде за планувани разноски и трета – за рецесията ", изясни министърът на финансите в служебния кабинет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР