Днес българската държава подписа договор с френската компания Фраматом за

...
Днес българската държава подписа договор с френската компания Фраматом за
Коментари Харесай

България подписа договор за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй

Днес българската страна подписа контракт с френската компания " Фраматом " за доставка на севжо нуклеарно горива за VI блок на АЕЦ " Козлодуй ".

След подписания с " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за V блок на нуклеарната ни централа, с новия документ, който през днешния ден бе подписан, се прави идната практическа стъпка за обезпечаване на диверсифицирано портфолио на доставките на гориво за нуклеарните енергоблокове на централата.

Срокът на контракта е 10-годишен, а първата доставка на свежо нуклеарно гориво се чака през 2025 година

Днес е значим ден за АЕЦ " Козлодуй ". Постигаме цялостна диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво. Диверсификация не значи подмяна на един-единствен снабдител с различен един-единствен снабдител. По този метод целим реализиране на сигурност на употребата и доставките, както и стопански резултат. Атомната електроцентрала е перлата в нашата енергийна система и непрекъснатото й употреба е значимо за енергийната и национална сигурност на страната, разяснява служебният министър на енергетиката Росен Христов.

От своя страна Лионел Геф, старши вицепрезидент във " Фраматом ", увери, че нуклеарното гориво за АЕЦ " Козлодуй " е лицензирано и че за компанията е наслаждение, че ще може да спомага за удължаването на употребата на VI блок на атомната ни централа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР