Днес България стана десетата държава членка, която подписа Декларацията EuroHPC

...
Днес България стана десетата държава членка, която подписа Декларацията EuroHPC
Коментари Харесай

България подписа Декларацията EuroHPC за високопроизводителни изчислителни технологии


Днес България стана десетата страна членка, която подписа Декларацията EuroHPC за високопроизводителни изчислителни технологии (HPC). Тази самодейност има за цел да сплоти напъните за внедряване на инфраструктура за високопроизводителни изчислителни технологии на международно ниво в целия Европейски Съюз. Красимир Вълчев — министър на образованието и науката на България, тази заран подписа Декларацията в София в наличието на комисар Габриел, която дава отговор за цифровата стопанска система и цифровото общество, заяви пресслужбата на Европейската комисия.

Комисар Габриел съобщи: „ За мен е наслаждение да поздравявам присъединението на България към тази амбициозна европейска самодейност. Високопроизводителните изчислителни технологии са на всички места в нашето всекидневие: в персонализираната медицина и правенето на прогнози за времето, в областта на киберсигурността, в конструирането на коли и самолети и в симулациите с тях. За самостоятелните консуматори, както и за тези в обществения бранш, е извънредно значимо да имат достъп до запаси за високопроизводителни изчислителни технологии. Никоя страна членка няма потенциала да развие бързо и независимо такава изчислителна мощ и по тази причина се постанова да има тясно съдействие и поддръжка на европейско ниво “.

Декларацията EuroHPC за високопроизводителни изчислителни технологии бе оповестена публично и подписана в Рим през март 2017 година, в Деня на цифровите технологии, от Франция, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия и Испания. Белгия подписа Декларацията през юни, а Словения – през юли 2017 година Очаква се скоро и други страни членки да се причислят, защото инфраструктурата за високопроизводителни изчислителни технологии на най-високо ниво има капацитета да усъвършенства доста конкурентоспособността на индустрията и иновационния потенциал на Европейски Съюз. Швейцария също пое ангажимент да се включи в общите европейски старания за внедряване на инфраструктура за високопроизводителни изчислителни технологии на международно ниво с потенциал да прави минимум 1018 калкулации на секунда (т.нар. „ компютри с продуктивност от порядъка на екзафлоп “).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР