Днес България разполага със законодателство срещу тероризма и финансирането му,

...
Днес България разполага със законодателство срещу тероризма и финансирането му,
Коментари Харесай

Цацаров: Антитерористичното ни законодателство отговаря на съвременните стандарти


Днес България разполага със законодателство против тероризма и финансирането му, което дава отговор на актуалните условия и стандарти в тази област. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров, съобщи БГНЕС. Цацаров взе присъединяване в конференция на тематика „ Борба против финансирането на тероризма – от законодателство към процедура “, където политици, магистрати и специалисти в тази област обсъждаха ограничения за справяне с този проблем.
Главният прокурор напомни, че доста от правните правила в антитерористичните закони на страната ни са признати с голям брой разногласия и полемики, а даже и с остри рецензии в пленарна зала за нарушение на човешките права.
„ Според мен времето потвърди, че сме на прав път. Днес тези конюнктурни слова са забравени. В същото време, за положително или неприятно, както прокурорите от Специализираната прокуратура, по този начин и съдиите от Специализирания съд получиха не дребен на практика опит при каузи с подобен предмет “, счита Цацаров.
Според него за оправянето с финансирането на това закононарушение европейските страни се нуждаят от качеството ново равнище на интернационално съдействие. „ Това включва информативен продан, полицейско съдействие, съдействие сред разследващите служби и охранителните органи, работещи международноправни принадлежности са събиране на доказателства, в това число блокиране на финансови активи “, акцентира основният прокурор.
Цацаров добави, че съгласно него финансирането на тероризма не познава граници – междудържавни и сред националните правни системи, а това прави нуждата от междудържавно съдействие още по огромна.
За финансирането на тероризма и проведената престъпност като проблеми, които заплашват националната сигурност, приказва ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Според него те заплашват стабилността и сигурността на съюзите, в които членуваме, а по тези проблеми би трябвало да се работи както на национално ниво, по този начин и на нивото на Европейския съюз. „ Действащото в България законодателство – Закон за ограниченията против изпирането на пари, Закон за ограниченията против финансирането на тероризма, както и обособените разпореждания на други подзаконови нормативни актове в тази област, е директен резултат от транспонирането на европейските наставления “, акцентира напомни Карадайъ.
Специален посетител на конференцията бе Натали Гризбек, ръководител на Специалната комисия по тероризма в Европейския парламент.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР