Днес България отбелязва 20 години от влизането на страната ни

...
Днес България отбелязва 20 години от влизането на страната ни
Коментари Харесай

20 години България в НАТО: Страната ни отбелязва влизането в Алианса

Днес България отбелязва 20 години от влизането на страната ни в НАТО. На 29 март 2004 година министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва ратификационния документ за присъединение на България към военния съюз на държавния секретар на Съединените щати Колин Пауъл. Договорът е утвърден от Народното събрание на 18 март 2004 година и същия ден е оповестен в " Държавен вестник ".

Кулминацията на тържествата, отдадени на годишнината е в Централния боен клуб, където се организира националната конференция на тематика „ 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно “. Президент, министри и политици направиха равносметка на постигнатото от страната ни за пълноправното участие в Алианса.

Участниците във форума дефинираха като съществена опасност пред НАТО съветската експанзия в Украйна. Поради тази причина президентът Румен Радев настоя още веднъж да бъде даден приоритет на модернизиране на въоръжението на армията ни.

„ Почти 15 години модернизацията беше замръзнала. Като президент ми лиши свикването на три поредни КСНС-та, още при започване на първия ми мандат, с цел да стартира нещо да се търкаля. Крайно време е българският парламент да се отнесе с цялата съвестност, в случай, че покрай нас бушува война ”, уточни президентът.

„ Днес Алиансът е поръчител за мирния живот и сигурността на над 1 милиард души в Европа и Северна Америка. 75 години след основаването си НАТО сподели, че може да се приспособява сполучливо към заканите и провокациите. Обединението ни прави по-защитени и по-сигурни ”, безапелационен е министър председателят в оставка Николай Денков.

„ През годините на своето участие в НАТО България постави обилни старания за поощряване на процеса на евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани и Черноморския район. Радваме се, че с помощта на нашите старания, страни като Албания, РСМ, Хърватия, Черна гора – станаха през годините наши съдружници в Алианса ”, уточни и външният ни министър и вицепремиер в оставка Мария Габриел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР