Днес българите у нас и в чужбина гласуват на поредните

...
Днес българите у нас и в чужбина гласуват на поредните
Коментари Харесай

Поредни предсрочни избори: Избираме 49-ото Народно събрание

Днес българите у нас и в чужбина гласоподават на следващите предварителни избори . Даваме своя избор за новите 240 народни представители в 49-ото Народно заседание. 

Изборният ден ще стартира в 07:00 ч . и ще продължи до 20:00 ч. , като при потребност може да бъде продължен и до 21:00 ч.

Ще имаме опция да гласуваме на хартия или на машина . Хартиената бюлетина е 60 см и е в два разновидността – за гласоподаване у нас и гласоподаване в чужбина. Разликата – тази в чужбина няма преференции.

Бюлетината на екрана на машината ще наподобява като хартиената, само че ще бъде на две страници. След като се принтира, обаче, ще бъде със доста по-малък размер - 20 см. На нея ще е изписан номерът на машината, на секцията, изборът на гласоподавателя, ще има още QR код и хеш код. Тя би трябвало да се сгъне на две и да се пусне в транспарантната урна, която е за машинните бюлетини. За хартиените ще има обособена.

Принтираната бюлетина е доста по-малка от хартиената. „ Тя би трябвало да се сгъне от гласоподавателя, да бъде подложен един щемпел на гърба и да се пусне в транспарантната кутия за гласоподаване, която ще бъде с надпис „ Кутия за машинно гласоподаване ”, сподели представителят на ЦИК Росица Матева.

Ако има проблем с отпечатването на бюлетината, гласът няма да бъде зачетен. В секциите с машина в страната и в чужбина ще има единствено по едно устройство. 

В изборния ден не се позволява предизборна пропаганда . От ЦИК приканиха и медиите да се въздържат от издание на междинни данни от гласуването и резултати от допитвания.

В деня на вота се не разрешава и слагането на пропагандни материали  на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение. Ако секционната изборна комисия откри такива, тя неотложно ги отстранява - при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерство на вътрешните работи. До края на изборния ден е неразрешено и унищожаването и заличаването на пропагандни материали, сложени по избрания в кодекса ред.

" Централната изборна комисия, взаимно с Министерството на вътрешните работи, ще постави всички старания, по този начин че  изборният ден да протича умерено и да няма прекъсване на изборния ден и спиране на гласуването ", дадоха обещание от Министерство на вътрешните работи и ЦИК. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР