Днес австрийското правителство представи на пресконференция, предавана по телевизията, законопроекта

...
Днес австрийското правителство представи на пресконференция, предавана по телевизията, законопроекта
Коментари Харесай

Задължителна ваксинация срещу COVID-19 в Австрия от 1 февруари

Днес австрийското държавно управление показа на конференция, излъчена по малкия екран, законопроекта за наложителна имунизация против COVID-19, който ще влезе в действие от 1 февруари.

Федералният канцлер Карл Нехамер обоснова решението на държавното управление с нуждата от решителни дейности за превъзмогване на пандемията, с поддръжката за мярката от преобладаващата част от популацията и желанието да се обезпечи още веднъж свободата на придвижване и деяние на хората, предпазени от имунизациите. Задължителното имунизиране се вкарва, с цел да бъде предпазено здравето на цялото общество, добави Нехамер.

След встъпителната фаза с начало 1 февруари, през която на популацията ще бъде дадена опция да се имунизира, от 15 март март ще стартират инспекциите и за неимунизираните се плануват санкции - високи санкции. Във втората фаза неимунизираните ще получат напомнящо писмо, че е належащо да си слагат ваксина. Третата фаза включва писмо с избран час за имунизиране и в случай че той не бъде спазен, ще се постановат плануваните от закона санкции. Нехамер изрази вяра, че е допустимо въобще да не се стигне до третата фаза, в случай че към момента неимунизираните се защитят от пандемията с ваксина, като по този метод защитят и цялото общество.
 Карл Нехамер
Министърът на опазването на здравето Волфганг Мюкщайн обърна внимание на защитното деяние на имунизацията и убеждението, че е належащо да се прояви взаимност в името на общото бъдеще. По думите на специалисти "Омикрон " не е последният вид, чака се появяването на нови разновидности, само че имунизацията е сигурен щит против тежките форми на болестта. Сега е належащо да се слагат основите за една по-безгрижна есен на 2022 година, акцентира Нехамер.

Ваксинирането против COVID-19 е наложителна за всички лица над 18 годишна възраст. Изключение прави за бременните, хората с противопоказани болести и преболедувалите в интервала до 180 дни след превозване на COVID-19. Във втората фаза ще се вършат контроли от полицейски чиновници. На неимунизираните ще се постановат санкции до 600 евро. В третата фаза контролът ще се реализира и посредством електронен имунизационен указател.

Задължителното имунизиране е "ултима рацио " - последното средство, централната мярка в битката с пандемията, акцентира министърката по въпросите на конституцията Каролине Ендщадлер. Тя акцентира, че проектозаконът е уравновесен, направени са голям брой ремонти от страна на специалистите. Министърката посочи, че наложителната имунизация не нарушава главните човешки права, тя е дейно средство за запазване на обществото, защищава от тежките форми на болестта.



Законът планува най-много четири санкции на неимунизираните лица годишно - по една на тримесечие. Ако санкционираното лице подаде тъжба в съда, санкцията може да бъде увеличена до 3600 евро. Не са планувани санкции с отнемане от независимост. Някои разпореждания на закона могат да бъдат анулирани, в случай че налице са съответни предпоставки, да вземем за пример в случай че идващият вид е по-лек от "Омикрон ", в случай че пандемията отзвучи или в случай че мненията на специалистите са, че законът към този момент е изгубил значение.

Още в понеделник законопроектът ще бъде прегледан от парламентарната комисия по опазване на здравето, а в четвъртък се планува да бъде импортиран за гласоподаване в Народното събрание. За приемане на закона е задоволително нормално болшинство, за което с нужните гласове разполагат ръководещите Австрийска национална партия и Партията на зелените както в Националния съвет - долната камара, по този начин и във Федералния съвет - горната камара на Народното събрание.

Усилията на държавното управление са да получат още по-широка поддръжка, като притегли на своя страна Австрийската социалдемократическа партия и партията НЕОС. Австрийската партия на свободата се разгласи против проектозакона за наложителна имунизация.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР