Днес арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и

...
Днес арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и
Коментари Харесай

Арменците празнуват днес Коледа


Днес арменците честват Коледа. Арменската черква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление.

Армения е първата страна, която публично приема християнството и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. Учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей популяризират християнската вяра през първи век от новата епоха. И заради тази причина църквата се назовава Арменска апостолическа православна черква. През 301 година по времето на св. Григорий Просветител християнството става публична вяра в Армения. Бъдни вечер се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа на 6 януари.

Масата в дома е подредена авансово. На Бъдни вечер за трапезата арменците подготвят солено тесто. Това е нещо като баница, в която се поставя пара или копче. Рибата е главно ядене и се пие алено вино. Освен това се прави обичайното ястие тафсос долма, т. е. сарми от булгур и кисело зеле.

На Рождество Христово арменците се поздравяват по този начин: "Христос се роди и богояви да бъде благословено богоявлението му ".

На самата Коледа, на 6 януари, се върви на посетители при родственици и другари, разменят се дребни дарове. Задължително се носят грис халва и бонбони.

И за арменците, и за българите Рождество Христово е обвързвано основно с трапезата. За разлика от българите арменците обаче не кичат елха. Те прецизно съблюдават традицията за Голямата празнична литургия на 6 януари. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР