Днес Apple призна за проблем с безжичното зареждане в автомобили

...
Днес Apple призна за проблем с безжичното зареждане в автомобили
Коментари Харесай

Apple призна за проблем с безжичното зареждане на iPhone 15 в BMW-та и обеща да го отстрани по-късно тази година

Днес Apple призна за проблем с безжичното зареждане в коли на BMW и Toyota, който визира серията iPhone 15 и даде обещание, че ще обезпечи корекция по-късно тази година.

Във вътрешно известие, споделено с оторизираните снабдители на сервизни услуги на Apple се споделя, че зареждането на iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max с „ дребен брой “ безжични зарядни устройства за телефони, вградени в някои скорошни модели на коли BMW и Toyota Supra може краткотрайно да деактивира NFC опциите на устройството. В бележката не се показва съответна причина за казуса, за който съобщихме за първи път по-рано този месец.

В iPhone NFC чипът зарежда функционалности като Apple Pay и цифрови ключове за коли. Потребителите, наранени от този проблем, може да получат известие за неточност при настройката на Apple Pay в приложението Wallet, даже в случай че към този момент са настроили Apple Pay.

Apple съобщи, че казусът ще бъде отхвърлен със софтуерна актуализация, която ще бъде пусната по-късно тази година. Като се има поради, че бележката е оповестена часове след излизането на iOS 17.1, наподобява, че поправката на този проблем ще бъде в следваща актуализация, да вземем за пример в iOS 17.1.1 или iOS 17.2. Междувременно Apple поучава засегнатите консуматори да спрат да употребяват безжично зареждане в автомобила си.

Не е ясно какъв брой необятно публикуван е казусът. Засегнатите консуматори настояват, че iPhone минава в режим на възобновяване на данни и демонстрира бял екран, а NFC чипът не действа след рестартиране на устройството. Потребителите сами не могат да отстранят казуса, тъй че е належащо посещаване на Apple Store или на оторизиран снабдител на услуги на Apple.

Apple споделя, че техниците могат да се опитат да рестартират NFC чипа в засегнатите iPhone-и, като употребяват софтуерен инструмент, част от Apple Service Toolkit 2. Ако тази стъпка не позволи казуса, Apple поучава техниците да стартират хардуерен ремонт.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР