Днес Административният съд на София-град даде ход на делото, заведено

...
Днес Административният съд на София-град даде ход на делото, заведено
Коментари Харесай

Столична община разходва парите на софиянци конфиденциално

Днес Административният съд на София-град даде ход на делото, заведено от общинските съветници от опозицията поради отхвърлянето на референдума за създаване на инсталацията за изгаряне на боклуци.
По самодейност на " Политическа група 5 " беше пожелан референдум, на който жителите да изразят мнението си, само че СОС отхвърли концепцията с довода, че примерните въпроси за референдума опонират на законодателството, защото допитванията до жителите не могат да бъдат свързани с бюджета.
От общината не престават да упорстват, че жителите нямат право на глас във вземането на решението за завода за отпадък.
От страна на жалбоподателите в съда участваха инж. Симеон Славчев, Венцислав Митов и Светослав Витков от „ Политическа група 5 ", Милка Христова, Альоша Даков и Иван Таков от Българска социалистическа партия и Марта Георгиев - ДСБ, придружавани от жители подкрепящи позицията да има референдум за Завода за отпадък в София.
Встъпително слово от името на ищците направи Милка Христова, която изчете претекстовете по делото и изиска доказателство от Общински съвет на вписаното в претекстовете за отвод на референдума съображение, че то опонира на законодателството, защото е част от бюджета.
„ Общински съвет да каже в кой тъкмо бюджет е записано разходването на средства за инсталацията за боклуци, защото нито в бюджет 2017, нито в 2018 яма нито ред, няма нито лев за тази цел " бяха безапелационни жалбоискателите.
Основен мотив в претекстовете е неналичието на каквато и да информация измежду обществото по един въпрос, който напълно касае здравето и финансите на хората.
„ Решенията на Столична община и Столичния общински съвет са напълно подчинени на рекомендациите дадени в отчета на консултантската компания Ramboll " акцентира от своя страна Альоша Даков и добави, че този отчет се дава само на британски език и след сключване на декларация за конфиденциалност.
Пред съда Симеон Славчев акцентира, че пред съда, че тематиката е извънредно значима, защото касае здравето на софиянци и техните деца. „ Засекретяването на информация, обвързвана с създаване на завода за отпадък, не разрешава да бъде взето експертно и осведомено решение. Очаква се тази апаратура да работи 30 години и ние, като общински съветници, сме длъжни да срещнем обществото с последствията, здравни и финансови, от нея. На процедура икономическа и финансова аргументация на плана за създаване на апаратура за изгаряне на RDF е недостъпна за заинтригувани страни " беше безапелационен Славчев.
От страна на отбраната, правист консулът на СОС госпожа Семра Якуб Мехмед показа нови доказателства, с които прокуратурата би трябвало да се запознае. Един от причините, на които се базира тя е, че вземането на решение за разходването на средствата за завода е конфиденциална информация, която не може да бъде популяризирана.
Предвид новите обстоятелства делото бе отсрочено за 7 юни /петък/ от 10,30ч.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР