Днес, 9 юни 2018 г., за 40-та поредна година, в

...
Днес, 9 юни 2018 г., за 40-та поредна година, в
Коментари Харесай

„Златна лаврова клонка“ за Джанюариъс Макгахан, разказал на света за зверствата в Батак

Днес, 9 юни 2018 година, за 40-та поредна година, в дребното градче Ню Лексингтън в сърцето на щата Охайо, се организира фестивал в памет на яркия покровител на българската национална идея от XIX век Джанюариъс Алойшиъс Макгахан (Januarius Aloysius MacGahan), оповестява eurochicago.com.

Джанюариъс Макгахан
Той е прочут в България като специфичен боен сътрудник на лондонския вестник „ Дейли Нюз “ директно след Априлското въстание (1876) и по време на Руско-турската война (1877-1878).

Обявата за първия фестивал в памет на Макгахан през 1978 година Източник: New Lexington Public Library
Тази година събитието в Ню Лексингтън е юбилейно и на него се стекоха българи от Охайо, Илинойс, Западна Вирджиния, Федерален окръг Колумбия, Джорджия и други американски щати.

Специално от Вашингтон дойде и българският дипломат в Съединени американски щати Тихомир Стойчев, а от Чикаго – българският общоприет консул Иван Анчев, дружно с група родолюбиви сънародници, които помогнаха за организирането на фестивала.

Специално за фестивала пристигна и доцент Александър Петров от Калъмбъс, учител в Университета на щата Охайо.

„ Светът научава за зверствата в Батак първо от американския публицист Джанюариъс Макгахан. Кореспонденциите му в лондонския “Дейли мейл”, наречени “Писма от Ада”, за мен са най-хубавото доказателство за силата на публицистиката. За истината, за верните думи, даже да описваш нещо толкоз извънредно като детски трупове…„ – написа през вчерашния ден Ваня Крамер, която дойде от Чикаго за фестивала.

Събитието стартира с гала пред гроба на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън, където се подреди почетна стража.

Отец Владимир от българската черква в Акрон произнесе къса тирада пред гроба на Макгахан и отслужи панихида.

По-късно пред статуята на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън, основана от проф. Любомир Далчев, прозвучаха поредно българският и американският национални химни, и бяха поднесени венци и цветя.

Българският дипломат Тихомир Стойчев привества всички пристигнали на фестивала, пред паметника на Джанюариъс Макгахан в града. Той описа в резюме за ролята на Макгахан, наименуван Освободител на България, и на Юджин Скайлър за осветляване на трагичните жертви на Априлското въстание. Макгахан е доста тясно обвързван с България, акцентира господин Стойчев.

След това българският дипломат разгласи, че Джанюариъс Макгахан е отличен посмъртно с най-високото отличие на Министерството на външните работи – “Златна лаврова клонка”, за неговата поддръжка за Освобождението на България.

Решението на Министерство на външните работи за почитане на Макгахан с високото отличие беше прочетено от българския общоприет консул в Чикаго Иван Анчев. Г-н Анчев прочете по-късно и приветствен адрес от името на премиера Бойко Борисов.

„ Златната лаврова клонка “ на Макгахан бе връчена на Фредерик, негов праправнук, който живее в Калъмбъс, Охайо. Фредерик Макгахан сподели, че за него е огромна чест да одобри премията на Джанюариъс Макгахан, който може да служи за образец. Както и, че се радва да види всички, които с наличието си демонстрират почитание към именития му предходник.

Фредерик Макгахан получава премията на своя прапрадядо.
Със „ Златна лаврова клонка “ на Министерството на външните работи на Р. България бе отличен посмъртно и Юджийн Скайлър.

Със същото отличие, „ Златна лаврова клонка “, бяха удостоени и Барбара Мууни и Карма Джийн Рауш, които в продължение на 40 години провеждат фестивала в чест на Макгахан в Ню Лексингтън. Без решимостта на тези две всеотдайни дами такова събитие в Ню Лексингтън надали щеше да има.

Барбара Мууни и Карма Джийн Рауш от Фондацията на Макгахан са движещите сили на годишния фестивал. Посланик Стойчев изрече на госпожа Рауш и госпожа Мууни дълбока признателност от името на българския народ.

Посланик Стойчев връчва оценката на Барбара Мууни


Карма Джийн Рауш, Тихомир Стойчев, Барбара Мууни, Фредерик Макгахан и Иван Анчев пред паметника на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън
Барбана Мууни и Карма Джийн Рауш бяха очевидно разчувствани. Ето какво споделиха те след награждаването им:


Фестивалът продължи с формален обед и лекция на доцент Александър Петров от Университета на щата Охайо, за мястото и ролята на Джанюариъс Макгахан в българската история.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР