Днес, 9 октомври 2022 г., около 17:30 ч, реплика на

...
Днес, 9 октомври 2022 г., около 17:30 ч, реплика на
Коментари Харесай

Сексагинта Приста, римското пристанище на 60-те кораба, посреща лусорията „Живият Дунав“

Днес, 9 октомври 2022 година, към 17:30 ч, имитация на римски транспортен съд, вид лусория, ще дебаркира на Понтон 10 в  Русе.

Международният екипaж, състоящ се от гребци от 7 страни, ще бъде посрещнат от представители на Община Русе. За всеки участник ще бъдат обезпечени опознанателни дипляни и тематични дарове. В понеделник Общинският Туристически център е подготвил за гребците пешеходен тур с локален екскурзовод. При опция и положително време римският транспортен съд ще бъде изпратен във вторник от Биг Бенд Русе към 9 часа.

Събитието е част от 3-месечен свързващ круиз по река Дунав по план „ Валоризиране на културното завещание и поощряване на резистентен туризъм посредством възкръсване на общото завещание на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут “ („ Жив Дунавски лимес “), № DTP3-1-359-2.2, финансиран по Програмата за транснационално съдействие „ Дунав “ 2014-2020 година Българските сътрудници по плана са Асоциацията на дунавските общини „ Дунав “, Националният туристически клъстер „ Български справочник “ и Центърът за интерпретиране на наследството.

Римската лусория носи името „ Danuvina Alacris ” („ Живият Дунав “) и е построена в границите на последните две години от екип от експерти и доброволци, управителен от Университета „ Фридрих-Александър “ в Ерланген-Нюрнберг (Германия). Дълга е 18 м и е пресъздадена въз основа на достоверни остатъци от римски кораб, открити край немския град Майнц. Реконструирана е по оптимално близки до обичайните за римляните способи и техники.

Пътешествието на лусорията стартира през юли 2022 година в гр. Инголщадт (Германия) и ще приключи в края на октомври в Румъния. Проектът съчетава римската история по крайбрежията на Дунав със самия Дунав, който е бил главен свързващ път през цялата Римска античност; сближава и римското минало с 21-ви век и го прави осезаемо – с реорганизация на късноримски дунавски патрулен транспортен съд, чието корабоплаване по Дунав свързва всички сътрудници, разпространява Дунавския лимес и поддържа устойчивия културно-исторически туризъм.

За настояща информация по отношение на плаването на римската лусория в България следете Facebook страницата на Асоциацията на дунавските общини „ Дунав “ () и Facebook събитието „ Римската лусория „ Danuvina Alacris ” в България ().
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР