Днес, 9.09.2020 г., главният прокурор на Република България участва в

...
Днес, 9.09.2020 г., главният прокурор на Република България участва в
Коментари Харесай

Гешев пред НСлС: Най-добрите ми години са минали по времето, когато бях следовател

Днес, 9.09.2020 година, основният прокурор на Република България взе участие в работно заседание на следователи от Националната следствена работа (НСлС), от следствените отдели към окръжните прокуратури, както и към Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура.

В съвещанието участваха още зам.-главният прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов, зам.-главният прокурор при Върховната касационна прокуратура Пламена Цветанова и ръководителят на Камарата на следователите Петко Петков.



„ Моята цел е да възстановим престижа и достолепието на специалността следовател. Най-добрите ми години са минали по времето, когато бях следовател “, обърна се към десетките участници в съвещанието.

"Тогава следствието изглеждаше и работеше по друг метод. Това, че то се намира в този момент в друга кондиция, не е резултат от работата на следователите, а е вследствие на дългогодишните законодателни опити “, уточни основният прокурор.



означи още, че потенциалът на следствените служби не се е употребявал пълноценно. В тази връзка управлението на прокуратурата е готово да показа експертни оферти, които посредством промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, биха довели до възстановяване на кадровия потенциал и до разширение на пълномощията по следствие на каузи от Национална следствена служба и от следствените отдели в страната. Според следствието има нужда и от набирането на млади адвокати, които да покачат интензитета на работа.

“Има доста стимулирани проверяващи служители на реда, които желаят да станат следователи”, сподели той.

Главният прокурор акцентира, че мястото на следствието като част от прокуратурата е в правосъдната власт, като прикани сътрудниците си да бъдат още по-мотивирани в работата и отстояване на своята самостоятелност.

Зам.-главният прокурор и началник на Национална следствена служба Борислав Сарафов показа разбор на досъдебните производства, по които следователите са работили през първите шест месеца на годината. Той напомни, че огромна част от следствията в Национална следствена служба са свързани с закононарушения срещу финансовата, данъчната и осигурителната система. Следи се и за срочното извършване на молбите за правна помощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР