Днес, 6-ти ноември, MediaTek официално представи своя основен конкурент на

...
Днес, 6-ти ноември, MediaTek официално представи своя основен конкурент на
Коментари Харесай

MediaTek представи чипа Dimensity 9300 – директният конкурент на Snapdragon 8 Gen 3

Днес, 6-ти ноември, MediaTek публично показа своя главен съперник на едночиповата платформа Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm – Dimensity 9300. Един от първите смарт телефони, основани на нея ще бъде Vivo X100, който ще дебютира на 13-ти ноември.

Основната характерност на Dimensity 9300 е цялостната липса на икономични енергоефективни ядра. Процесорът има четири ядра Cortex-X4 с тактова периодичност 3,25 GHz и четири ядра Cortex-A720, работещи на 2 GHz. За съпоставяне, Snapdragon 8 Gen 3 употребява един Cortex-X4, пет Cortex-A720 и три Cortex-A520. Липсата на енергийно ефикасни ядра, както твърди компанията, няма да направи чипа „ неутолим “ във връзка с потреблението на сила – по този индикатор той е с 33% по-ефективен от Dimensity 8200 при същата продуктивност. Напротив, пиковата мощ спрямо предшественика му е повишена с 40%.

За графиката в Dimensity 9300 дава отговор 12-ядреният графичен ускорител Immortalis-G720 с поддръжка на хардуерно трасиране на лъчите от второ потомство. Максималната продуктивност на графичния процесор в пиков режим е с 45% по-висока от тази на Immortalis-G715, а потреблението на сила е с 40% по-ниска. Разработчиците направиха гръмко изказване – Immortalis-G720 обезпечава „ конзолно “ равнище на резултатите в игрите, само че не прецизираха за кое потомство конзоли става дума.

Новата SoC е подобрила и продуктивността на енджина за изкуствен интелект. Новата платформа поддържа технологията AI Semantic Video Engine, която усъвършенства качеството на картината при запис на видео с висока разграничителна дарба. Освен това смарт телефоните, основани на Dimensity 9300, ще могат да обработват доста по-бързо фотосите, направени от камерата с задействани AI функционалности.

Комуникационните благоприятни условия в съпоставяне със същия Dimensity 8200 не са се трансформирали – чипът поддържа 5G и Wi-Fi 7 мрежи. Но във връзка с контролера на екрана има усъвършенствания – оповестена е поддръжка на екрани с WQHD резолюция и периодичност на освежаване до 180 Hz.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР