Днес, 5 юли, на професионалния празник на МВР, полицаите излизат

...
Днес, 5 юли, на професионалния празник на МВР, полицаите излизат
Коментари Харесай

Полицаи излизат на протест на професионалния си празник

Днес, 5 юли, на професионалния празник на Министерство на вътрешните работи, служителите на реда излизат на народен митинг. Причина за това е неприемливото съгласно тях възнаграждение на нощния труд. От 2007 година насам те получават по 25 стотинки на час. Това разгласи президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.
" Наредбата за полагане на нощен труд беше направена по този начин, че всеки да може да поставя колкото желае. Когато приказваме за непрекъсваеми действия обаче, когато приказваме за опазване на здравето полагането на нощен труд е неизбежно, само че е значимо той да е обезщетен съответно ", съобщи Манолов, представен от БГНЕС.
Той напомни, че предходната година те са излезли с няколко оферти. КТ " Подкрепа " предложи ставката да бъде част от минималната работна заплата или тя да бъде % от заплатата, която лицето получава. Междинният вид беше доплащането от 25 стотинки да стане на 1 лев. Нито едно от предложенията ни обаче не беше признато ", разяснява президентът на синдиката.
Според него е неприемливо служители на реда и надзиратели да получават по 25 стотинки на час за нощен труд, а в градския превоз той да се заплаща по над 3 лв. на час.
Зам.-председателят на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) Илия Кузманов сподели, че митингът на 5 юли ще е пред Министерски съвет от 14:00 часа и на него се чака да участват към 2000 чиновници на Министерство на вътрешните работи и пандизите. Попитан от БГНЕС дали се чака шествие и блокади на пътищата, Кузманов отговори, че замисълът е той да бъде кротичък и да не се стига до ексцесии, само че в случай че се съберат доста служители на реда и надзиратели не е изключено да се стигне и до затваряне на някоя улица. Той изясни още, че митингът им не е пред Министерство на вътрешните работи, тъй като въпросът със ставките се взема решение от Министерския съвет и тези средства би трябвало да залегнат в бюджета.
" Увеличаването на ставката не зависи от вътрешния министър Младен Маринов. Проблемът е бюджетен. Той няма виновност за ниската ставка. Към момента нямаме разнобой с политическото управление. Искаме смяната в наредбата за нощния труд да стане факт в този момент, а нарастването на ставката от 25 стотинки на най-малко 1 лева да влезе в действие от 1 януари 2020 година ", отсече Кузманов и посочи, че ставка в размер сред 2.50-2.80 лв. е допустима за тях, само че са склонни началото да бъде сложено с повишението и на 1 лев.
Той добави още, че месечно чиновниците дават по 8 нощни наряди, за които получават спомагателни 20 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР