Днес, 5 март 2020 г., беше предявено постановление на Окръжна

...
Днес, 5 март 2020 г., беше предявено постановление на Окръжна
Коментари Харесай

Бизнесдама въртяла далавера за близо 400 бона с Къща за гости

Днес, 5 март 2020 година, беше предявено разпореждане на Окръжна прокуратура-Пловдив за привличането като обвинена на 58-годишната М.Я.

В интервала от 16.07.2009 година до 3.12.2012 година, в гр. Пазарджик и гр. Пловдив, тя в качеството й на ръководещ и представляващ комерсиално сдружение, е показала погрешни сведения пред Държавна фирма „ Земеделие “ – Областна дирекция „ Земеделие “- гр. Пазарджик и Дирекция „ Оторизация на заплащанията по използване на ограниченията за развиване на селските региони “ - гр. Пловдив.

Вследствие на това е получила 371 520, 84 лв., средства, принадлежащи на българската страна, с които се съфинансират планове, финансирани от фондове, принадлежащи на Европейския съюз – „ Европейски аграрни фонд за развиване на селските региони “ – закононарушение по член 248а, ал.5, вр. алинея 3, вр. алинея 2 от Наказателния кодекс.

По досъдебното произвеждане е открито, че комерсиалното сдружение било записано през 2008 година, като шеф и притежател на 50 % от капитала била обвинената М.Я. През м. юни 2008 година сдружението придобило неподвижен парцел – дворно място в гр. Батак, обл. Пазарджик.

След извършено общо заседание на съдружниците, било взето решение да аплайват пред Държавна фирма „ Земеделие “ за финансово подкрепяне по Програмата за развиване на селските региони за построяването на къща със стаи за посетители в парцела в гр. Батак.

Дружеството било утвърдено и бил подписан контракт с Държавна фирма „ Земеделие “, според който следвало, със лични средства да бъде построена Къщата за посетители. По контракт след привеждането й в валидност за употреба, от Държавна фирма „ Земеделие “ трябвало да преведат 68 % от утвърдените разноски по плана или сумата от 371 520,84 лева

Срещу това, сдружението се задължавало в продължение на 5 години Къщата за посетители да действа, според посочените параметри в показания бизнес проект – да приема посетители, да развива туризма в общината и да обезпечи трудова претовареност за 7 чиновници.

На 12 юни 2012 година обектът бил приключен и на процедура можел да действа по предопределение – Къща за посетители. Във връзка с това, на 23 октомври 2012 година обвинената М.Я. подала поръчка за заплащане в Дирекция „ Оторизация на заплащанията по използване на ограниченията за развиване на селските региони “ - гр. Пловдив, като на 3 декември 2012 година по сметка на сдружението била изплатена сумата от 371 520,84 лв..

Въпреки това, обвинената не почнала туристическа активност, според декларираното от нея при кандидатстването за финансиране, не назначила личен състав в Къщата за посетители, която в никакъв случай не функционирала по предназначението си, а се употребила като къща за персонални потребност на М.Я.

Спрямо обвинената М.Я. е избрана мярка за неотклонение „ Гаранция “ в размер на 10 000 лв..

Предвиденото в закона наказване за действието, в което е упрекната, е от две до осем години „ отнемане от независимост “.

Досъдебното произвеждане е формирано след осъществена инспекция, предоставена от Върховна касационна прокуратура на Главна дирекция „ Национална полиция “ на плановете за построяването на къщите за посетители в страната.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР