Днес 43-ия си рожден ден празнува неостаряващият Георги Петков. Вратарят

...
Днес 43-ия си рожден ден празнува неостаряващият Георги Петков. Вратарят
Коментари Харесай

БФС и Славия поздравиха Георги Петков

Днес 43-ия си рожден ден чества неостаряващият Георги Петков. Вратарят е роден на 14 март 1976 година в Пазарджик, а кариерата му започва в юношеските обединения на локалния Хебър и ФК Банкя. През 1996-а година подписва със Славия, а единствено два сезона по-късно към този момент е първи избор под рамката на най-стария столичен клуб.

След 51 мача за състезание с екипа на " белите ", Петков е продаден на Левски против рекордна за вътрешен трансфер на вратар сума. На " Герена " прекарва 10 сезона - в началото се бори с конкуренцията на Димитър Иванков, само че след това се трансформира в корав титуляр и капитан на " сините ", с които печели четири шампионски трофеи на страната, четири Купи на България и три Суперкупи, доближава до четвъртфинал в шампионата за Купата на УЕФА и взе участие в груповата фаза на Шампионската лига. След 219 мача за Левски във всички шампионати, Петков минава в кипърския Еносис (Паралимни), а през 2012-а се завръща на вратата на Славия.

Там кариерата му претърпява истински подем - на 42-годишна възраст ветеранът е определен за състезател на мача във финала за Купата на България против Левски, извоюван от " белите ", а след това се трансформира в най-възрастният българин с присъединяване в европейските клубни шампионати и в най-възрастният вратар в Европа, пазил в формален мач за народен тим.

За представителния отбор Георги Петков дебютира през 1998-а, а все още има 18 мача за България.

На четири пъти е избиран за вратар номер едно в страната; през 2008-а и 2018-а остава на второ място в класацията " Футболист на годината ", а през 2007-а е трети.

Българският футболен съюз честити рождения ден на Георги Петков и му желае здраве, шанс и подчинение на нови върхове!

От Славия също поздравиха Петков.
" ПФК Славия честити 43-тия рожден ден на вратаря и капитан на първия състав Георги Петков. В кариерата си дългогодишният пазач има 176 мача с екипа на " белите ". Първоначално Петков носи екипа на Славия в интервала 1996-2001 година, след което се завръща в тима през лятото на 2012 година. През предишния сезон Георги Петков има съществена заслуга за спечелването на купата на България, като на финала против Левски избави общо три дузпи. ПФК Славия пожелава на рожденика здраве, благополучие, персонални и професионални триумфи ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР