Днес, 4 февруари, е Световен ден за борба с рака.

...
Днес, 4 февруари, е Световен ден за борба с рака.
Коментари Харесай

Световен ден за борба с рака 2022-2024: Затваряне на пропастта в грижите

Днес, 4 февруари, е Световен ден за битка с рака. През тази година Съюзът за интернационален надзор на рака започва следващата тригодишна акция. Този път тематиката е: „ Затваряне на пропастта в грижите / Осъзнаване на казуса “.

Световният ден за битка с рака 2022 година бележи първата година от нова тригодишна акция, съсредоточена върху въпроса за справедливостта. Темата на акцията „ Затваряне на пропастта в грижите “ признава силата на знанието и провокира към повишение на осведомеността за неналичието на правдивост в грижите за рак, изяснява бариерите, които съществуват за доста хора при достъп до услуги и приемане на грижите, от които се нуждаят – и по какъв начин тези бариери евентуално понижават шанса на човек да оцелее при тази диагноза.               

Стартиращата 3-годишна акция цели признание на несправедливостта в грижите за рака в другите точки на света и създаване на по-справедлива визия за бъдещето – бъдеще, в което хората живеят по-здравословен живот и имат по-добър достъп до здравни и ракови услуги, без значение къде са родени, къде порастват, вървят на работа или живеят.                Световният ден за битка с рака е световна самодейност, която има за цел да реализира по-голяма информираност за рака и да провокира дейности за по-добра предварителна защита, ранно разкриване и сполучливо лекуване на заболяването.

Всички тези цени на Световната здравна организация са част от работата на „ Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести „ Д-р Марко А. Марков – Варна “ ЕООД към този момент повече от 15 години. След прекъсването на държавното финансиране на профилактичните стратегии експертите на болничното заведение вземат участие изцяло безплатно два пъти годишно в  безплатен обзор на пациенти с съществена цел – ранно разкриване на онкологични болести и тяхното сполучливо лекуване. Благодарение на тази грижа има десетки избавени пациенти, с помощта на навременната диагностика на заболяването.

Пандемията от COVID-19 през последните две години пренасочи изцяло фокуса на публичното и институционалното внимание от всички останали тежки болести, в това число и онкологичните. Заради рестриктивните мерки, наложени поради вирусната зараза, част от пациентите с онкологична диагноза се въздържат от визити в профилираните здравни заведения, което неизбежно ще докара до растеж на болните с ракова диагноза.              

Екипът на СБАЛОЗ – Варна ще продължи да бъде съпричастен на акциите на Съюза за интернационален надзор на рака, които от тази година са под надпис " Затваряне на пропастта в грижите ".  Ще продължи и провеждането на акции за предварителна защита на онкологичните болести, осъществена безплатно от лекарите и гратис за пациентите от екипа на СБАЛОЗ – Варна, при вземане предвид с наложените ограничавания поради международната пандемия от COVID-19. Защото ограничаващи ограничения за грижата не може да има.

Световният ден за битка с рака се отбелязва от 2000 година насам за да напомня най-малко един път в годината на хората по света да бъдат деликатни и да не пропущат профилактичните си прегледи, тъй като най-хубавите шансове за цялостно изцеление от рак са когато е заловен в ранен етап. Датата е определена с подписването на Парижката харта след международната конференция за битка с рака на 4 февруари 2000 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР