Днес (31 март) беше гласуван бюджетът на столицата за 2022

...
Днес (31 март) беше гласуван бюджетът на столицата за 2022
Коментари Харесай

Гласуваха бюджета на София за 2022-а

Днес (31 март) беше гласуван бюджетът на столицата за 2022 година.  Гласуването регистрира   33 гласа " За ", 25 гласа " Против " и 0 въздаржали се.

По време на съвещанието Стефан Марков, ръководител на комисията по бюджет и финанси на СОС, показа плана на Бюджет 2022.

Проектът на бюджет планува разноски в размер на 2,100,525,462 лева . В съпоставяне с първичния бюджет за 2021 година е заложен растеж от 11 % (или със 208 млн.лв.). При опазване на данъчната тежест на същото равнище от предходната година, това е най-благоприятен растеж на бюджетните разноски, който ще разреши Общината да извършва нормалните си функционалности, както до момента, като усили още малко капиталовата си интензивност.

85 млн. лева от увеличените разноски в действителност са за вложения . Ръстът на разноските се финансира главно от заеми, от държавната дотация и от локалните налози.

С малко над 100 млн. лева е нарастването на делегираните от страната действия, които образуват 38% от всички действия и се финансират с държавна дотация. Планира се по-голям бюджет по отношение на предходната година, с цел да може да се покрият увеличените настоящи разноски и въпреки всичко да се обезпечи запас и за реализацията на стратегическите ни цели във допустимо най-голяма степен.

Собствените доходи не престават да образуват 40% от столичния бюджет .

Данъчните доходи са в основата на растежа на личните доходи с 8% през 2022 година Относно политиката към локалните налози ставките на налозите се резервират, а предстоящите по-високи доходи ще дойдат най-вече от оживлението на имотния пазар. Приходите от налога върху покупко-продажбите с недвижими парцели са преизпълнени с 22% през предходната година, по тази причина за актуалната се плануват с 37% повече доходи от проекта за 2021г. Със 7% се усилват и предстоящите доходи от налога върху недвижимите парцели.

При таксите се възнамерява растеж със 7% на приходите от такса боклук (въз основа на признатата от нас план-сметка през декември предходната година), до момента в който приходите от таксите върху детските градини и ясли понижават с 15 млн. лева, защото с промени в ЗМДТ те стават безвъзмездни от 1.04.2022. Нека да не забравяме, че приходите от такси са целеви и служат за финансиране на съответната активност, за която се заплащат.

Увеличава се дотацията от централния бюджет за делегирани държавни действия със 109 млн.лв. главно поради нарастването на заплатите на учителите през 2022-а. Планира се по европейските стратегии да се привлекат съвсем 273 млн.лв. финансиране , което съставлява 13% от бюджета ни. Сумата е малко по-ниска от заложената през предходната година.

Относно разходната част на бюджета в настоящите разноски е планувано нарастване в границите на 9,2% по отношение на първичния проект за 2021 година (или със 126,5 млн.лв.), като разноските за заплати са близо 542 млн.лв. и са увеличени с 9%. Този растеж се обуславя главно от нарастването на заплатите на педагогическия личен състав. Осигурени са още веднъж 164 млн. лева . за настоящи разноски за градския превоз на София.  136 млн.лв. ще отидат за чистотата на столицата, а сумата от 25 млн. лева е предопределена за улично осветяване.

Капиталовите разноски се усилват с 16% по отношение на проекта за 2021 година или с 82,6 млн. лева Общата сума на капиталовия бюджет възлиза на 594 млн.лв. (28% от бюджета), от които едвам 15 млн.лв. са целева финансова дотация от държавния бюджет. Почти половината от амбициозната финансова стратегия са средства, които се чака да бъдат финансирани от европейските оперативни стратегии по извоювани от общината планове. Въпреки дългия лист от обекти в финансовата стратегия, остават значително такива (предимно в просветителната инфраструктура – ДГ, ясли и училища), които имат планова подготвеност, само че няма финансова опция за реализацията им през актуалната година. Увеличават се с съвсем 100 млн.лв. капиталовите заеми, които ще финансират построяването на Третия лъч на метрото и на градските кръгове.

Прегледът на капиталовата стратегия удостоверява, че се продължава политиката, която следва съществени предпочитани посоки, а точно:

 enlightened  Изграждане на стратегически транспортни инфраструктурни обекти – 211 млн. лева

 enlightened ВиК мрежа – 90 млн.лв.

 enlightened Улична мрежа – 120 млн.лв.

 enlightened  Увеличаване на вложенията в детски градини, ясли и учебни заведения – 57 млн. лева

 enlightened  Опазване на околната среда, по-конкретно качеството на въздуха и ръководство на отпадъците – 51 млн. лева

В процеса на разискване на проектобюджета в Комисията по бюджет и финанси бяха направени оферти за повишение на приходната и на разходната част, огромна част от които бяха утвърдени от Комисията. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР