Днес, 3 юли, от 13:00 часа българско време стартира 136-то

...
Днес, 3 юли, от 13:00 часа българско време стартира 136-то
Коментари Харесай

Започва 136-то издание на Уимбълдън

Днес, 3 юли, от 13:00 часа българско време започва 136-то издание на Откритото състезание на Англия. Това ще е третият за годината шампионат от Големия шлем и 55-и път, в който Уимбълдън се организира в Оупън Ерата. Любопитно е, че тазгодишното издание ще бъде и първото, откогато Чарлз III стана крал на Обединеното Кралство. В шампионата ще се завърнат тенисисти от Русия и Беларус, които получиха възбрана да вземат участие предходната година заради нашествието в Украйна. Това издание ще включва и още веднъж точки за международната класация. Действащи първенци при дамите и мъжете са надлежно Елена Рибакина и Новак Джокович.


Джокера е седемкратен притежател на трофея от Ол Ингланд Клъб, като при осми успех в Лондон ще се изравни с прекратилия кариерата си Роджър Федерер. В добавка, Ноле ще дръпне с две трофеи на Рафаел Надал в битката за най-вече трофеи от Шлема – 24 на 22, като Матадорът няма да взе участие в конкуренцията, защото продължава да се възвръща от травма на бедрото. Джокович е подложен под номер 2 в главната скица на шампионата, като без подозрение влиза в ролята на любимец за трофея – той към този момент завоюва Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос. Миналата година сърбинът повали на финала Ник Кирьос в четири сета, а в този момент започва акцията си против представителя на Аржентина Педро Качин. Джокера може да срещне трикратния първенец от Големия шлем Стан Вавринка в трети кръг, а възможният му конфликт със международния номер 1 Карлос Алкарас може да пристигна чак в разногласието за купата.

Испанският суперталант стартира против френския деец Жереми Шарди, като при победа сигурно ще играе още веднъж с французин – един всред Александър Мюлер или Артур Риндеркнек. Първият подложен противник на Алкарас в шампионата може да пристигна в трети кръг, в случай че първенецът от Женева Николас Джари – 25-и в схемата, завоюва откриващите си две срещи. На осминафинал пък испанецът може да играе с Александър Зверев от Германия. Третият подложен Даниил Медведев започва с получилия „ уайлд кард “ представител на домакините Артър Фери. Четвъртият в схемата Каспер Рууд има за противник на старта квалификанта Лоран Локоли от Франция, а петият подложен – Стефанос Циципас ще се изправи в първия си мач против Доминик Тийм в един от най-интригуващите мачове при мъжете. Финалистът от 2021 Матео Беретини излиза в напълно италиански конфликт против Лоренцо Сонего, до момента в който двукратният първенец Анди Мъри има за противник сънародника си Райън Пенистън. Миналогодишният финалист Кирьос трябваше да играе с Давид Гофен, само че се отдръпна в навечерието на шампионата заради травма на китката.

Шампионката при дамите Рибакина стартира с мач против американката Шелби Роджърс. Представителката на Казахстан, която предходната година се оправи с тунизийката Онс Жабер, ще играе с една всред „ щастливата губеща “ Нао Хибино или Ализе Корне във втори кръг, в случай че мине през Роджърс. Тя е сложена под номер 3 в схемата. Водачка е победителката от Ролан Гарос Ига Швьонтек. Полската тенисистка, която се отхвърли от присъединяване в полуфиналите на шампионата в Бад Хомбург, Германия, заради „ евентуално хранително натравяне “, би трябвало бързо да се възвърне, защото започва на следващия ден против Лин Джу от Китай. В трети кръг тя може да играе с 30-та в схемата Петра Мартич. Шампионката от Аустрелиън Оупън Арина Сабаленка открива акцията си с дуел против Пана Удварди от Унгария.

Четвъртата в схемата Джесика Пегула се изправя против Лорън Дейвис в напълно американски конфликт. Петата сложена Каролин Гарсия от Франция има за съперничка на старта Кейти Волинец от Съединени американски щати, а финалистката от предходната година Жабер стартира с полякинята Магдалена Фрех. В други любопитни мачове от първи кръг при дамите 43-годишната Винис Уилямс, която е петкратна шампионка на Уимбълдън, се изправя против Елина Свитолина в конфликт на две тенисистки с „ уайлд кард “. Квалификантката София Кенин играе със седмата в схемата Коко Гоф в мач на американки, а осмата сложена – Мария Сакари, има за съперничка Марта Костюк от Украйна. Двукратната шампионка Петра Квитова, която победи в Берлин и е девета в схемата, стартира против Жасмин Паолини от Италия.


В шампионата ще вземат участие и двама българи – най-хубавите ни ракети при мъжете и дамите надлежно Григор Димитров и Виктория Томова. Григор започва с японския квалификант Шо Шимабукуро. При победа над азиатеца, той ще играе с един всред Иля Ивашка от Беларус или аржентинеца Федерико Кория. В трети кръг евентуален негов противник е десетият подложен американец Франсис Тиафо, който сграбчи купата в Щутгарт през юни. Въпреки обичайно положителната си игра на трева, Димитров единствено два пъти е стигал четвърти кръг в 12-те си участия до момента на Уимбълдън – през 2014, когато губи от Джокович в полуфиналите, и през 2017, когато пада от Федерер в осминафиналите. Другите ни двама представители – Димитър Кузманов и Адриан Андреев, отпаднаха в квалификациите.

Най-добрата ни тенисистка при дамите Томова има за съперничка на старта американката Бернарда Пера, която е под номер 27 в главната скица. Ако успее да преодолее представителката на Съединени американски щати, българката ще играе с една всред Кейти Боултър – състезателката на домакините, която взе участие с „ уайлд кард “, или Дария Савил от Австралия. Вики може да се изправи в трети кръг против настоящата носителка на трофея Рибакина. Томова е стигала два пъти до втори кръг на Ол Ингланд Клъб – през 2018 и предходната година, като отстъпи надлежно на Серина Уилямс и Сакари.

Общият награден фонд в тазгодишното издание на Откритото състезание на Англия е 44 700 000 паунда, което е с близо 11% повече от предходната година. Победителите при мъжете и дамите на сингъл ще си тръгнат с по 2 350 000 паунда, а финалистите – с чекове за 1 175 000 паунда. Достигането до първи кръг на сингъл в конкуренцията носи на всеки по 55 000 паунда. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР