Днес, 3 септември 2019 г., Мая Манолова подаде оставка като

...
Днес, 3 септември 2019 г., Мая Манолова подаде оставка като
Коментари Харесай

Мая Манолова подаде оставка като омбудсман

Днес, 3 септември 2019 година, Мая Манолова подаде оставка като омбудсман на Република България.

1. Системно неглижиране работата на институцията на омбудсмана от органа на законодателната власт, посредством съзнателно закъснение или прекъсване на импортираните от омбудсмана и жители законодателни оферти – Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс за ограничение на свръхпривилегиите на банки, монополи и за отбрана от неравноправни клаузи (внесен на 27.02.2019 г.); рекомендация за понижаване на законната рента в размер на 10 (процентни) пункта над главния лихвен %, която незаслужено натоварва гражданите; предложение за изменение и допълнение на Кодекса на труда за анулация на наредбата на член 245, алинея 1 (внесено на 22.01.2018 г.), предоставяща законова опция работодателят, при добросъвестно осъществяване на отговорностите от страна на служащия, да изплаща единствено 60 % от възнаграждението му; импортиран Законопроект за несъстоятелността на физическите лица, за който настояваме повече от година; рекомендация за промени в Закона за 2 ръководство на отпадъците (изпратена на 15.07.2016 г.), които да подсигуряват, че средствата, събирани от екотакси, ще се употребяват за запазване на околната среда, а не за частни стопански интереси; рекомендация за смяна в Закона за енергетиката (изпратена на 19.03.2018 г.), с която да се даде опция на жителите да апелират решенията на КЕВР за повишение на цените на водата, тока и парното; мнение против Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (изпратено на 29.10.2018 г.) за отпадане на лимитите в болничната и доболничната помощ.

2. Липса на политическа воля в Парламента и институциите за промени в законодателството и нормативната база, за угаждане настояванията на жителите за премахване дефицитите на правдивост. По редица такива случаи съм внесла законодателни оферти (включително изброените в т. 1) и оферти за промени в нормативната уредба – да вземем за пример за отпадане на таксите в детските градини; срещу увеличението на размера на таксите при регистрацията на автомобил; срещу разпределянето на разход „ общо ползване “ в сметките за вода; почтена за жителите методика за установяване на такса „ сградна апаратура “; обективни за хората цени на водата, тока и парното; методика за заслужено установяване на такса „ битови боклуци “ на правилото „ замърсителят заплаща “; приключването на данните от Национална агенция за приходите на 5 млн. българи и хиляди компании, останал безнаказан; ощетяването на хиляди жители поради банкрутът на застрахователно сдружение „ Олимпик ”. Така от над 5100 рекомендации на омбудсмана са изпълнени едвам половината.

3. Загърбване от общинските съветници в Столичния общински съвет на проблемите на столичани. Такъв е казусът с отхвърли от промяна на „ Топлофикация София “ ЕАД - сдружение, ощетяващо хиляди столичани ежегодно; липса на действителни и дейни дейности за възстановяване качеството на въздуха и осведоменост на жителите по казуса, в следствие от което България е в наказателна процедура по 3 искане на Европейската комисия; голословно повишаване на цената на билета на градския транспорт; липса на решения на казуса с дефицита на паркоместа; незадоволителният брой общински жилища; бездействието против недоволството на жителите от презастрояването на столицата и други.

4. Отказ от декларирани и обещани на обществото промени в основни браншове, включително и в съда и прокуратурата, който води до неправда и безнаказано потъпкване на върховенството на правото от избрани институции по отношение на жителите. За 4 години са постъпили 5 858 бр. тъжби за нарушени права и свободи на хората, 4 584 бр. тъжби за право на благосъстоятелност, 3 318 бр. тъжби в изпълнителното произвеждане.

5. Отстъпление от към този момент завоювани цивилен права и демократични практики в изборния развой посредством занемаряване волята на хората, изразена на референдуми. Такива случаи са ограничение на опциите за гласоподаване на българи зад граница, анулацията на машинното и електронното гласоподаване, макар поетите от партиите обещания. В тази връзка предложенията на омбудсмана за промени в Изборния кодекс са отхвърлени, а рекомендациите до ЦИК и виновните институции за машинното и електронното гласоподаване – пренебрегнати. 6. Неглижиране от страна на виновните институции на справедливите претенции на професионални и други общности - митингът на медицинските експерти за почтено възнаграждение и условия на труд; митингите на жителите против презастрояването и унищожаването на зелени площи и пясъчни дюни; недоволството против неприятната пътна инфраструктура (трагедията в Своге е показателна); настояванията на хората за качествени услуги, питейна вода и чист въздух; несъответстващите реакции на виновните институции по казуса с чумата по животните; липса на заслужено обезщетяване на притежателите на отчуждени парцели и други. 4 Възразявайки против изброените нагоре практики, с ясното схващане, че те вредят на доверието на жителите в институциите, опонират на разбирането ми за работа на обществото и нарушават правата и свободите на моите сънародници, смятам за обективно невероятно да продължа да извършвам дейно пълномощията си на омбудсман. Изказвам благодарността си към тези народни представители от другите парламентарни групи, които работеха в името на гражданския, а не на партийния си интерес. Ще продължа да поставям старания в социална изгода и за отбрана ползите на жителите. Настоящите претекстове ползвам към оставката си с копие на доклада за активността на омбудсмана за интервала от 20.10.2015 година до сегашния момент
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР