Днес, 3 октомври 2018 г., Специализираната прокуратура внесе отново в

...
Днес, 3 октомври 2018 г., Специализираната прокуратура внесе отново в
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт с прецизирани обвинения за неизгодна продажба на държавния дял в EVN

Днес, 3 октомври 2018 година, Специализираната прокуратура внесе още веднъж в Специализирания углавен съд обвинителен акт по делото за продажба на занижени цени на държавния дял на енергоразпределителното сдружение EVN.

Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушавания в първичния обвинителен акт (изготвен и импортиран в СпНС от Софийската градска прокуратура), поради които в края на март 2018 година делото бе прекъснато и върнато по подготвеност в Специализираната прокуратура.

Прецизирани са и обвиняванията против шестимата привлечени към наказателна отговорност лица.

Бившият вицепремиер Симеон Дянков и предприемачът Иво Прокопиев са упрекнати за осъществяване на длъжностно закононарушение, от което са настъпили обилни нездравословни последствия (близо 28 милиона лв. вреди на държавния бюджет) – закононарушение по член 283а, т.1, вр. член 282, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.20 алинея 2, вр. ал.1 от Наказателен кодекс.

Трима от привлечените - изпълнителният шеф на "Булброкърс " Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са упрекнати за умишлено нанасяне на вреди на непознато имущество в изключително огромни размери (чл. 217, ал.4, вр. ал.2, вр. член 20 алинея 2, вр. алинея 1).

Бившият министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков е упрекнат за това, че като длъжностно лице не е положил задоволително грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в изключително огромни размери и закононарушението съставлява изключително тежък случай (чл. 219, ал.4, вр. ал.3, вр. алинея 1 от НК).

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото, оповестиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР