Днес - 3 ноември, отбелязваме Международния ден на биосферните паркове. Датата

...
Днес - 3 ноември, отбелязваме Международния ден на биосферните паркове.
Датата
Коментари Харесай

Биосферните паркове на България - фотографии улавят хармонията между човека и природата

Днес - 3 ноември, означаваме Международния ден на биосферните паркове.

Датата е избрана през 2021 година с Решение на Генералната конференция на ЮНЕСКО.

" Централен Балкан ", " Червената стена ", " Сребърна " и " Узунбуджак " са четирите български биосферни парка, оповестени през 2017 година по Програмата " Човекът и биосферата " на ЮНЕСКО. Номинирането им година по-рано е подкрепено от локалните общности и виновните институции.

Източник:

" Централен Балкан "

Биосферните паркове са територии, символизиращи хармоничното общуване сред индивида и природата. Целта им е да подтикват стабилно икономическо развиване на съответните райони, което се основава на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани локални артикули. Те са сплотяваща платформа, която обезпечава присъединяване на всички заинтригувани страни при ръководството и взимането на решения за съответната територия, показват от Министерството на околната среда и водите.

В актуалните биосферни паркове с изключение на зони за строга отбрана се обособяват " буферни " и " преходни " зони. В тях се насърчава използването на устойчиви икономически практики, учредени на екосистемните услуги и преимуществата от близостта със предпазената територия.

Източник:

" Узунбуджак "

Министерство на околната среда и водите отбелязва днешния Международен ден на биосферните паркове, като дава фотографии за българските територии и акцентира капацитета им да способстват за привличане на туристи и развиване на природосъобразен туризъм.

Информационните клипове за всеки от четирите български биосферни парка са направени дружно с Националния комитет по Програмата " Човекът и биосферата " и районните подразделения на министерството, които вземат участие в ръководството на съответните територии - Дирекцията на Национален парк " Централен Балкан " и районните инспекции по околната среда и водите в Пловдив, Русе и Бургас.

Източник:

" Червената стена "

Представени са естествени и културни обекти, в това число нематериално завещание - присъщи занаяти, обичаи и традиции, които усилват привлекателността на съответните райони и способстват за развиването на резистентен туризъм.

Узунбуджак:

Сребърна:

Червената стена:

Централен Балкан:
 Странджанска зеленика
Източник:

Странджанска зеленика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР