Днес (29 септември) доц. Бони Петрунова, ръководител на екип от

...
Днес (29 септември) доц. Бони Петрунова, ръководител на екип от
Коментари Харесай

Откриха уникален амулет от нефрит на нос Калиакра

Днес (29 септември) доцент Бони Петрунова, началник на екип от археолози, даде конференция, на която разгласи резултатите от изследванията, които бяха извършени това лято на крепостта на територията на нос Калиакра. На конференцията участваха кмета на община Каварна Нина Ставрева и екипа от експерти, работили това лято на археологическите разкопки, оповестиха от Община Каварна.
Най-уникалното археологическо изобретение на сезона и за всички предходни години до момента на нос Калиакра е талисман, направен от нефрит . Доц. Петрунова изясни, че сходен предмет, направен от бяло-зелен нефрит, не е откриван до момента в България .
Нефритът е минерал, доста резистентен и комфортен за гравиране, а белият нефрит е прочут още като императорски, извънредно уважаван в Китай, означи доцент Петрунова. Това по думите ѝ е „ брилянтно направена “ тока, употребена от китайците в древността. От едната страна на катарамата е изобразена ловна сцена с патици и соколи. Тя има своето символно значение – носи чувството за триумф и благополучие и е присъща за културата на монголите. Като време се датира от XIV век .
Предполага се, че нефритеният предмет е дошъл в крепостта на нос Калиакра като подарък и по думите на доцент Петрунова, при всички случаи е знак на властта. Тя означи, че в влиятелните аукционни къщи по света подобен предмет се търгува за сума сред 20 000 и 40 000 евро . Предстоят проучвания на предмета и когато те приключат, той ще бъде върнат в Каварна и ще стане част от фонда на Историческия музей в града. Археологическата находка доцент Петрунова дефинира като огромен триумф както за морската община, по този начин и за българската археология.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР