Днес, 29.03.2021 г., в рамките на отчетно съвещание, провело се

...
Днес, 29.03.2021 г., в рамките на отчетно съвещание, провело се
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура-Добрич отчита бързина и ефективност с 633 бързи производства за 2020 година

 Днес, 29.03.2021 година, в границите на отчетно заседание, провело се онлайн, Окръжна прокуратура-Добрич заяви за спад в броя на следените и новообразуваните производства през 2020 година, оповестиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна.

В срещата участваха госпожа Стелияна Кожухарова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, административният началник на Апелативна прокуратура - Варна Владимир Чавдаров, неговите заместници - Иван Тодоров и Илия Николов, и прокурорите от структурата, всички прокурори от правосъдния регион на Окръжна прокуратура-Добрич, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи - Добрич старши комисар Никола Панчев, шефът на Търговско дружество " Народно събрание “ – Добрич Георги Георгиев и началникът на отдел " Разследване “ в ОД на Министерство на вътрешните работи – Добрич Ивелин Иванов.

Административният началник на Окръжна прокуратура-Добрич Радослав Бухчев акцентира, че " за понижаване броя на осъществените закононарушения в региона неоспорима роля изиграха провежданите от полицията в съгласуваност с прокуратурата профилирани полицейски интервенции “.

4409 е броят на преписките, по които прокурорите в района са работили през предходната година, като 98,14 % от тях са решени. Устойчива е наклонността за доста висок % на привършване на преписки в края на отчетния интервал.

През 2020 година прокурорите в правосъдния регион на Окръжна прокуратура-Добрич са следили 4420 досъдебни производства. Новообразуваните каузи са 2039. Магистратите в региона са работили по 633 бързи производства.

В съда са импортирани 859 прокурорски акта, от които 320 са обвинителни актове, 413 са оферти за съглашения и 126 са оферти за освобождаване  от наказателна отговорност с налагане на административно наказване по чл.78а от Наказателен кодекс.

През 2020 година на съд са предадени 905 лица. 796 лица са наказани с влезнала в действие присъда.

Окръжна прокуратура-Добрич регистрира и спад в закононарушенията срещу личността, понижаване на досъдебните производства за закононарушения срещу собствеността и стопанството, лек спад при документните закононарушения и закононарушенията срещу реда и публичното успокоение. От различен страна се регистрира растеж в броя на общоопасните закононарушения – 735 (717 за 2019 г.) и закононарушенията срещу активността на държавните органи и публичните организации – 73 (за 2019 година те са 45).

Налице е наклонност към понижаване броя на следените досъдебни производства, свързани с противозаконен трафик на хора, както и на тези, свързани с държането и разпространяването на наркотични субстанции.

През 2020 година в Добричкия правосъден регион са били следени 50 досъдебни производства, свързани с тъй наречените корупционни закононарушения и 59, касаещи осъществени данъчни закононарушения. Делът на решените каузи от тези категории е резистентен.

През предходната година прокурорите от Окръжна прокуратура-Добрич са внесли в Окръжен съд-Добрич 28 цивилен желае, като 18 от тях  са за преустановяване на търговски сдружения, а 10 за слагане под цялостно забраняване.

Административният началник на Окръжна прокуратура-Добрич  Радослав Бухчев акцентира, че и през 2021 година ще продължи взаимната работа на прокуратурата и органите на Министерство на вътрешните работи в тенденция противопоставяне и понижаване на битовата престъпност и похищенията против възрастни хора, откриване и следствие на незаконна активност с предмет наркотични субстанции, противопоставяне на закононарушенията по превоза,  както и на тези, свързани с тежката престъпност, корупцията, изпирането на пари, злоупотреби с фондове и имущество на Европейски Съюз, данъчни и финансови закононарушения и противозаконен трафик на хора и опиати.

След отчета всички участници в онлайн съвещанието се включиха в полемика по главните акценти от него, по настоящи тематики от публично значение и по значими цели за актуалната 2021 година. На онлайн съвещанието бе дадена висока оценка на работата на прокурорите в района и бе изразено задоволство от постигнатите резултати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР