Днес, 28 ноември 2023 г. след проведени редица срещи и

...
Днес, 28 ноември 2023 г. след проведени редица срещи и
Коментари Харесай

В Плевен се проведе Кръгла маса за равитието на спорта в региона

Днес, 28 ноември 2023 година след извършени редица срещи и диалози на неправителствени организации от плевенския район с представители на национални обществени институции, в Плевен беше проведена кръгла маса на тематика: ”Развитието на спорта в района – поле за взаимоотношение на страната, общините и спортните клубове ”.

На срещата участваха министърът на младежта и спорта доц.д-р Димитър Илиев,заместник- министърът проф. Даниела Дашева,областният шеф Виолета Иеремиева, зам.областните шефове Александър Йотков и Николай Абрашев, кметът на Община Плевен доктор Валентин Христов,председателят на Общинскиясъвет доцент Иван Малкоданскии представители на спортната общественост в района.

Инициативата за кръглата маса е на неправителствените организации:ФК ”Плевен ”, СБК ”Дяковски баскет ”,Боксов клуб „ Мизия 80 ”, ФК „ Девета плевенска дивизия ” и Гражданско обединяване за Плевен. Областна администрация на област Плевен и Община Плевен са съорганизатори на форума.

Министър Илиев показа, че е мощно впечатлен от препълнената зала, което е доказателство, че в района има мощно предпочитание спортът да се развива. Той дефинира рамките на полемиката в две посоки – възстановяване на спортната инфраструктура и финансиране на активността на спортните клубове.

Благодарност към министъра за отношението му към проблемите изрази регионалният шеф Виолета Иеремиева. Тя акцентира, че приказва от името на всички, спортуващи в района, както и от името на фамилиите, в които има деца,желаещи да спортуват и лишени от възможносттаза това.„ Спортът в Плевен е в кома и се нуждае от незабавна реанимация! ”- сподели тя.Областният шеф увери присъстващите, че дружно с кмета са подготвени за честно и прагматично съдействие във всички сфери, в това число и в напъните за решаването на проблемите в спорта.

Основните проблеми, сложени от участниците в кръглата маса бяха:липса на материална база за спорт в града;необходимост от средства за поддържане на лекоатлетическата база на Спортното училище;липса на отопление в зала „ Спартак ”, проблеми в залата, в която се организират тренировки по битка – прогнил под, неравномерен тепих, липса на отопление;редица спортисти от другите клубовеса принуденисамидафинансират участията си в надпревари. Притеснителното е, че всички тези проблеми демотивират младежите да се занимават със спортна активност, което постанова предприемането на бързи ограничения. Очерта се безапелационното мнение на всички дискутиращи,че през последните годиниспортната дейноств общината е подценявана и за неяне е правено нищо.

Министър Илиев обясни, чеединственият начинда се получи помощ от Министерствона младежта и спорта е посредством кандидатстване с планове за финансиране. Той се ангажира да запознае членовете на държавното управление със обстановката в Плевен и да упорства за предпочитано финансиране на планове, свързани със спортнатаинфраструктура и подкрепяне активността наспортните клубовев района.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР