Днес, 27 октомври, България гласува за 51-то Народно събрание. Това

...
Днес, 27 октомври, България гласува за 51-то Народно събрание. Това
Коментари Харесай

„Галъп“: Избирателната активност към 9:00 часа е 3,7%

Днес, 27 октомври, България гласоподава за 51-то Народно заседание. Това са седмите национални избори за последните три години. Според данни от Exit-Poll на Галъп Интернешънъл Болкан към 09:00 часа изборната интензивност в страната е 3,7%.

Как да гласуваме: Стъпка по стъпка

Гласуването стартира в 07:00 часа и ще продължи до 20.00 часа, като изборният ден може да продължи не по-късно от 21:00 часа, в случай че пред някоя изборна секция има опашка от чакащи гласоподаватели. Ето по какъв начин стартира изборният ден в страната:

София

Към 7.10 часа всички секционни пространства са предадени на изборните комисии. Предприети са всички нужни ограничения за опазването на публичния ред, пожарната сигурност и обезпечаването на умерено протичане на изборния ден. В Софийска област са разкрити общо 409 изборни секции и 6 мобилни. 469 са полицейските чиновници, директно ангажирани с защитата им.

Гражданите могат за подават сигнали, свързани с нарушавания, които попречват естественото протичане на изборния развой и са относими към активността на Министерство на вътрешните работи, на денонощната телефонна линия на министерството 02/90 112 98 и на имейл [email protected].

И в днешния ден чиновниците на бранш „ Български документи за идентичност " при ОДМВР-София ще работят от 8.30 до 19.30 часа и ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени персонални карти и документи с изминал срок) с оглед жителите да могат да упражнят изборните си права. Заявления за издаване на удостоверения ще се одобряват до 19.00 часа.

Припомняме, че в изборните пространства не се позволяват въоръжени лица и такива, носещи предмети, рискови за живота и здравето на жителите. Забранява се потреблението на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възобновяване на реда, когато това е належащо и има надлежно решение на изборната комисия.

Варна

Изборният ден стартира в 7:16 часа, секционните пространства на територията на района са предадени на съответните изборни комисии. Няма регистрирани съществени нарушавания на публичния ред преди началото на изборите. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушавания, които попречват естественото протичане на изборния развой на денонощната телефонна линия 052/615166, както и на имейл [email protected]

В днешния ден чиновниците на бранш „ Български документи за идентичност " в ОДМВР Варна ще работят от 8:30 до 19:30 часа и ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени персонални карти и документи с изминал срок) с оглед жителите да могат да упражнят изборните си права. Заявления за издаване на удостоверения ще се одобряват до 19:00 часа.

ОДМВР -Варна е подхванала всички нужни ограничения за защитата на публичния ред, пожарна сигурност и обезпечаване на умерено протичане на изборния ден.

Нормално стартира балотажът на частичните локални избори за кметове на регионите „ Одесос " и „ Приморски " във Варна, заяви ръководителят Общинската изборна комисия Велин Жеков.

В двата региона са разкрити общо 199 секции, като в 198 от тях има машинно гласоподаване.

Избирателите в двата варненски региона са малко над 153 000.

Разград

Охраната на изборните пространства през миналата нощ протече умерено. В 7.00 часа през днешния ден секционните пространства и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК. До този миг няма данни за прояви, които биха заплашили естественото осъществяване на изборите. За обезпечаване на защитата на изборните секции са ангажирани над 250 чиновници от структурите на ОДМВР-Разград, РДПБЗН-Разград и Жандармерия, които дават отговор за реда и спокойствието в района.

Припомняме, че в изборното помещение не се позволяват въоръжени лица и такива, носещи предмети, рискови за живота и здравето на жителите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване. Служителите на Министерство на вътрешните работи обезпечават външната защита на изборните места. При нужда се намесват за възобновяване на реда, в случай че за това има решение на съответната изборната комисия.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушавания, които попречват естественото протичане на изборния развой и са съотносими към дейностите на Министерство на вътрешните работи, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и имейл [email protected] /или в ОДМВР-Разград на тел. 084 62 72 57.

Създадена е организация звената на Дирекция „ Български документи за идентичност " да работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, развалени, унищожени персонални карти и документи с изминал срок) предвид на практикуване на изборните права на жителите. В дните от 21 до 25 октомври са издадени 40 удостоверения - 26 в Разград, 9 в Исперих, 3 в Лозница и 2 в Кубрат. Връчени са 247 подготвени персонални документа - 178 в Разград, 34 в Исперих, 26 в Кубрат и 9 в Лозница. В деня за размисъл с уверение за гласоподаване са се снабдили трима жители в Разград. През съботния ден са връчени 15 направени персонални карти - 6 в Разград, 3 в Кубрат и 6 в Лозница. До 26 октомври в това число полицията е работила по 24 сигнала за пазаруване на гласове. Проверките са завършени и предадени по подготвеност в прокуратурата.

Изборният ден стартира в спокойна конюнктура на територията на ОДМВР-Стара Загора

Предприети са всички нужни ограничения за опазването на публичния ред, пожарната сигурност и обезпечаването на умерено протичане на изборния ден. Служители на ОДМВР-Стара Загора са поели защитата на всички 485 секционни изборни комисии и 10 преносими секционни изборни комисии на територията на региона.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушавания, които попречват естественото протичане на изборния развой и са съотносими към дейностите на Министерство на вътрешните работи на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл [email protected].

Създадена е организация и работното време на звената „ БДС " в ОДМВР-Стара Загора, Първо РУ-Стара Загора, Второ РУ-Стара Загора, РУ-Казанлък, РУ-Раднево, РУ-Чирпан и РУ-Гълъбово на 27.10.2024г. /неделя/ е от 08:30 часа до 19:00 часа. Те ще издават удостоверения /за изгубени/откраднати/повредени/унищожени/ персонални карти и документи с изминал период с оглед практикуване на изборните права на жителите.

Припомняме, че в изборното помещение не се позволяват въоръжени лица и такива носещи предмети, рискови за живота и здравето на жителите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възобновяване на реда, когато това е належащо и има съответното решение на изборната комисия.

Предприети са всички нужни ограничения за защитата на публичния ред, пожарната сигурност и обезпечаването на умерено протичане на изборния ден. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушавания, които попречват естественото протичане на изборния развой и са съотносими към дейностите на Министерство на вътрешните работи, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл [email protected]. В ОДМВР-Благоевград също са открити денонощни телефонни линии: 073 867 323, 073 867 566 и 073 867 434, както и e-mail: [email protected] и [email protected], на които да се подават сигнали за нарушавания или възможни закононарушения, съотносими към отговорностите на Министерство на вътрешните работи в изборния развой.

Създадена е организация и звената на Дирекция „ Български документи за идентичност " ще работят в днешния ден от 08:30 до 19:00 часа. Те ще издават удостоверения ( за изгубени /откраднати/ повредени/ унищожени персонални карти и документи с изминал срок) с оглед упражняваните права на жителите.

В Кърджали борбата за гласове се обрисува да е изключително спорвана. Спокойно и без проблеми стартира изборният ден там. Над 260 хиляди имат право на глас в региона и ще могат да гласоподават в над 400 секции. За първи път от много време Кърджали записва извънредно събитие, а точно доста огромен брой подадени тъжби от политически сили. От началото на предизборната акция досега в районната изборна комисия тези тъжби са 30, а упованията точно на РИК е тази наклонност да продължи и даже да се ускори през целият избирателен ден. На предходните предварителни парламентарни избори Кърджали стана рекордьор с най-ниска изборна интензивност в цялата страна.

При добър публичен ред и в спокойна конюнктура стартира изборният ден в област Силистра. През миналото денонощие в ОДМВР-Силистра няма постъпили сигнали за закононарушения и нарушавания, застрашаващи естественото осъществяване на изборите.

Близо 230 чиновници на ОДМВР-Силистра, РД „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и РД „ Гранична полиция " имат директен ангажимент в защитата на вота. В изборния ден те ще бъдат ситуирани отвън изборните пространства, а при нужда ще оказват подпомагане след съответното решение на изборната комисия. В пространствата за гласоподаване не се позволяват въоръжени лица или носещи рискови предмети. Забранява се потреблението на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване.

Сигнали за изборни нарушавания, относими към работата на Министерство на вътрешните работи, могат да бъдат подавани на особено основаните открити линии: в Министерство на вътрешните работи - 02/90 112 98 и [email protected], и в ОДМВР-Силистра: 086/886 331 и [email protected].

Изборният ден на територията на Област-Пазарджик стартира в спокойна конюнктура

Предприети са нужните ограничения и действия за опазването на публичния ред, пожарната сигурност и спокойното протичане на изборния ден. Служителите от структурите на ОДМВР-Пазарджик още през вчерашния ден поеха за защита всички секции в района. В защитата и цялостното застраховане на парламентарните избори в региона са ангажирани над 600 чиновници на вътрешното министерство.

Служителите на Министерството на вътрешните работи охраняват отвън пространствата за гласоподаване и се намесват за възобновяване на реда, когато това е належащо и има искане от ръководителя на СИК.

Създадена е организация и звената „ Български документи за идентичност " в Пазарджик, Септември, Пещера, Панагюрище и Велинград ще работят в днешния ден от 08.30ч. до 19.00 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени персонални карти и документи с изминал срок) предвид на практикуване на изборните права на жителите.

Изборният ден в Пернишка област стартира в спокойна конюнктура

Изборите за Народно заседание в област Перник започнаха в спокойна конюнктура. Предприети са всички ограничения за защитата на публичния ред, пожарната сигурност и обезпечаване спокойното протичане на изборния развой. Охраната на изборните пространства през миналата нощ протече обикновено. Към 07,00 часа през днешния ден секционните пространства и съдържащите се в тях материали са предадени на Секционните изборни комисии. До този миг няма данни за прояви, които биха заплашили естественото осъществяване на изборитес. За сигурността и защитата на изборните секции са ангажирани задоволителен брой чиновници, които дават отговор за реда и спокойствието в района. Със заповед на шефа на ОДМВР - Перник старши комисар Милчо Милчов са избрани дежурни групи, които да реагират при осъществено закононарушение, обвързвано с изборните права на жителите или такова от общ темперамент. Служителите на бранш „ Български документи за идентичност " в ОДМВР - Перник и в районно управление (на МВР) ще работят от 08, 30 до 19, 30 ч.. Те ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, развалени или унищожени персонални карти и документи с изминал период, с оглед практикуване на изборните права на жителите. До момента са издадени 13 такива.

Припомняме, че в изборното помещение не се позволяват въоръжени лица, носещи предмети, рискови за живота и здравето на хората, както и такива, използвали алкохол или други упойващи субстанции. Забранено е използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване. Служителите на Министерство на вътрешните работи се намесват за възобновяване на реда, когато това е належащо и след категорично поискано искане от ръководителя на Секционната изборна комисия.

При зародили нередности могат да се подават сигнали на тел. 112, горещата телефонна линия, предоставена от Министерство на вътрешните работи - 02/ 9011298 и e-mail: [email protected]. и в ОДМВР - Перник 076/676370 и e-mail: [email protected] и [email protected]. Органите на прокуратурата също одобряват сигнали за изборни нарушавания.

Изборният ден в област Видин стартира в спокойна конюнктура

Предприети са всички нужни ограничения за опазването на публичния ред, пожарната сигурност и обезпечаването на умерено протичане на изборния ден. Оперативният щаб в ОДМВР-Видин работи в съгласуваност и непрекъсната връзка с институциите, ангажирани с изборния развой. Около 300 чиновници на Министерство на вътрешните работи вземат участие директно в защитата на секционните изборни комисии (СИК) и районната изборна комисия (РИК) в област Видин.

Припомняме, че в изборното помещение не се позволяват въоръжени лица и такива, носещи предмети, рискови за живота и здравето на жителите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване. Служителите на Министерство на вътрешните работи се намесват за възобновяване на реда, когато това е належащо и има надлежно решение на изборната комисия.

Сигнали за нарушавания, относими към отговорностите на вътрешното министерство в изборния развой, могат да се подават на откритата денонощна линия 02/90 112 98, на e-mail: [email protected], както и на тел. 094/694 166 в ОДМВР-Видин.

В днешния ден гишетата на бранш „ Български документи за идентичност " в ОДМВР-Видин, РУ-Белоградчик и РУ-Кула ще работят от 8.30 до 19 часа. Служителите ще издават удостоверения (при изгубени/откраднати/повредени/унищожени персонални карти и документи с изминал срок) предвид на практикуване на изборните права на жителите. Удостоверение се издава единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта.

В дните от 21 до 26 октомври в това число са били издадени общо 16 удостоверения за гласоподаване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР