Днес, 27 март 2020 г., на пристанище Варна-запад са били

...
Днес, 27 март 2020 г., на пристанище Варна-запад са били
Коментари Харесай

Още 20 контейнера с италиански боклук във Варна отплаваха обратно

Днес, 27 март 2020 година, на пристанище Варна-запад са били натоварени на транспортен съд и са отпътували за Италия 20 от контейнерите с боклуци, за които се води досъдебно произвеждане от Районната прокуратура във Варна. За реекспорта им прокуратурата даде позволение през февруари тази година.

В момента на пристанището се намират единствено 25 от общо 127-те контейнера с италиански отпадък. Днес е обещано позволение за реекспорт от Районната прокуратура във Варна и идната седмица се чака и последните контейнери с италиански боклуци да изоставен България и да бъдат върнати в Италия.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна напомня, че по случая с контейнерите бе формирано досъдебно произвеждане от Районната прокуратура във Варна по член 353г, алинея 1 от Наказателния кодекс, откакто бе открито нарушаване на реда за преместване на боклуци през границата.

Производството бе взето на специфичен контрол от Апелативната прокуратура във Варна в осъществяване на разпореждането на основния прокурор. 127-те контейнера с боклуци са изпратени в България на няколко пъти от италианската компания „ Дентиче пантелоне “ със седалище в град Салерно и са складирани на пристанище Варна-запад. Получател на стоката е записаната в София компания „ Блацион “ ООД.

При инспекция на наличието на италианските контейнери на 17 януари тази година с присъединяване на наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда, митницата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС бе открито, че съдържат текстилни, стъклени и дървени боклуци, с изключение на пластмаса и каучук.

След приключване на 90-дневния период за краткотрайно депозиране, в какъвто режим са били всички 127 контейнера с боклуци от Италия, на 30 януари са тествани и останалите 102 контейнера, изпратени от италианската „ Дентиче пантелоне “ за българското сдружение „ Блацион “ ООД. При инспекцията е било открито, че и тези контейнери съдържат смесени боклуци, а не заявените пластмаса и каучук.

С реекспорта за Италия на 20-те контейнера през днешния ден и идното връщане на в Италия и на последните 25 сагата с италианския отпадък е към края си.

 

Разследването продължава с осъществяване на предоставените от Районната прокуратура във Варна дейности на територията на Италия и Северна Македония, постановени с европейски заповеди за следствие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР