Днес (27 август) СДС внесе в Народното събрание своите предложения

...
Днес (27 август) СДС внесе в Народното събрание своите предложения
Коментари Харесай

Какви идеи за промяна на Конституцията има СДС?

Днес (27 август) Съюз на демократичните сили внесе в Народното събрание своите оферти за смяна на Конституцията на Република България, оповестиха от централата на партията.
В писмото, адресирано до ръководителя на 44-то Народно заседание Цвета Караянчева, се споделя следното: " За три десетилетия стана пределно ясно, че недостатъци на сегашната Конституция би трябвало да бъдат поправени. Ние от Съюз на демократичните сили от години заявяваме, че са нужни промени в главния закон. В сегашния миг, поради осъзнатата нужда от промени в Конституцията както от ръководещата партия, по този начин и от протестиращите жители, и по отношение на импортираният от Политическа партия ГЕРБ план, Съюз на демократичните сили дава на Вашето внимание своите оферти за промени в главния закон на Република България ". 
, са следните:
1. Свикване на Велико Народно заседание. Промяна в Конституцията и разформироване на института Великото национално заседание.
2. Състав на Народното събрание:
Двукамарен парламент:
Горна камара с мандат 5 години, определена мажоритарно, въз основата на съответните изборни региони, с идентичен брой народни представители от всеки изборен регион, без значение от броя на популацията
Долна камара с мандат 4 години – съразмерно определени народни представители, отговарящи на броя на популацията в съответните изборни региони.
Съюз на демократичните сили поддържа концепцията за понижаване на броя на народните представители.
3. Непряк избор на президент. Държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на взаимното съвещание на двете камари.
4. Премахване на длъжността вицепрезидент. При неспособност президентът да извършва функционалностите си, те да се поемат от ръководителя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов президент.
 Румен Христов: Конституцията е дело на Българска социалистическа партия и има потребност смяна (ВИДЕО) Румен Христов: Конституцията е дело на Българска социалистическа партия и има потребност смяна (ВИДЕО)
Конституцията е дело на Българска социалистическа партия и има потребност смяна. Това показа ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов в предаването " Студио Actualno " тази с...
5. Ново административно разделяне и понижаване броя на общините, за възстановяване качеството на обслужване на жителите и в сходство с европейските стандарти:
– Въвеждане на второ равнище на локално самоуправление и директен избор на регионални шефове и регионални препоръки.
– Финансова децентрализация и оставяне на част от налозите в общините и районите
6. След избиране на „ тримата огромни “ в правосъдната система от Висш съдебен съвет, техните кандидатури да подлежат на утвърждение с 2/3 от Народното събрание, на взаимно съвещание на двете камари, след което Президентът да издава Указ за назначението им.
" Убедени сме, че постигането на политическо единодушие по горните оферти, ще докара до действителна промяна на модела и огромна стъпка в нашето историческо развиване като нация и общество ", споделят още от Съюз на демократичните сили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР