Днес , 26 март, е Денят на Тракия. Отбелязваме го

...
Днес , 26 март, е Денят на Тракия. Отбелязваме го
Коментари Харесай

26 март - Ден на Тракия

Днес, 26 март, е Денят на Тракия. Отбелязваме го в чест на подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета. Почитаме и паметта на хилядите българи - тракийски бежанци, намерили заслон в рамките на България и запазили родовата си памет.

Датата 26 март (13 по ст. ст.) през 1913 година символизира две съдбовни събития: на бойната популярност на българската армия и на стремежът на тракийските българи към независимост и присъединение към отечеството. След рухването на Одрин на същата дата всъщност приключва Балканската война и се форсират договарянията за мир в Лондон сред Отоманската империя и балканските съдружници. Така на 17/30 май е подписан контракт за мир, член 2 на който гласи: " Н. В. императорът на отоманите отстъпва на Т. величества съюзените владетели всички територии на своята империя върху европейския континент-на запад от линията Енос от Егейско море и Мидия до Черно море, като се изключи Албания. " В контракта се изрича yвepeнocт, че ще настъпят безконечен мир и другарство както сред сегашните владетели, по този начин и сред техните наследници.

Това е най-голямото, бленувано обединяване на българските земи, тъй като с изключение на Източна и Беломорска Тракия и огромна част от Македония, България резервира Южна Добруджа и Западните околности. Общата територия на страната доближава 180 хиляди кв. км. И тъй като договорът е подписан освен от Турция, България, Сърбия, Гърция и Черна гора, само че и от шестте велики сили в Европа, той не предстои на ратификация, т.е. е финален.

Ликуват освен тракийските българи, ликува целият български народ. За страдание общонародната наслада продължава caмo един месец. На 16 юни 1913 година стартира Междусъюзническата война, която приключва с проваляне за България и загубване на огромната част от нейните придобивки.

Още от 1914 година българите афишират датата 26 март за Ден на Тракия. От 2006 година той е публично приет и от Министерския съвет на България. Така че към този момент е общобългарски празник.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР