Днес, 26.10.2020 г., се проведе видеоконферентна среща между европейския главен

...
Днес, 26.10.2020 г., се проведе видеоконферентна среща между европейския главен
Коментари Харесай

Кьовеши разговаря със зам.-главния прокурор при ВКП

Днес, 26.10.2020 година, се организира видеоконферентна среща сред европейския основен прокурор Лаура Кьовеши и Красимира Филипова, заместител на основния прокурор при Върховна касационна прокуратура.

По време на срещата, извършена по самодейност на госпожа Кьовеши, бе разисквано действието на Европейската прокуратура и броя на европейските делегирани прокурори, които ще работят в България. Г-жа Филипова заявява позицията на основния прокурор господин Иван Гешев, изразена и в миналата му видеоконферентна среща с Кьовеши, извършена през м. юни тази година, че двама европейски делегирани прокурори ще са незадоволителни поради размера на идната работа.

Заместник-главният прокурор показа упованията си пред Кьовеши, че Народното събрание скоро ще одобри измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които националната правна уредба се привежда в сходство с активността на Европейската прокуратура. С измененията се дефинира статутът и пълномощията на европейските делегирани прокурори, като се подсигурява независимостта им при практикуване на функционалностите по управление и контрол върху следствията от компетентността на Европейската прокуратура.

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова още веднъж съобщи кардиналната позиция на основния прокурор за поддръжка на Прокуратурата на Република България в напъните на Кьовеши за обезпечаване на кадрова обезпеченост и подобаващ бюджет за сполучливо действие на новия орган на Европейския съюз с децентрализирана конструкция, както и за интензивно и ползотворно партньорство в битката с закононарушенията, засягащи финансовите ползи на Съюза.

Филипова употребява случая, с цел да поздрави Лаура Кьовеши за формалния старт на работата на Европейската прокуратура, даден на тържествена гала на 28 септември пред Съда на Европейски Съюз, на която европейският основен прокурор и европейските прокурори от страните - членки встъпиха в служба. Сред тях бе и българският представител Теодора Георгиева, оповестяват от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Европейската прокуратура е самостоятелен орган на Европейския съюз, на който е предоставено провеждането на следствия, наказателното гонене и предаването на съд на причинителите на закононарушения, засягащи финансовите ползи на Съюза. Организирана е на централно равнище и на децентрализирано равнище. Централното равнище се състои от централна работа при седалището на Европейската прокуратура в Люксембург. Децентрализираното равнище се състои от европейски делегирани прокурори, които са открити в страните членки. Европейската прокуратура реализира наказателно гонене за закононарушенията от компетентността ѝ и упражнява функционалностите на прокурор пред способените съдилища на страните членки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР